Megértem, ha most valaki a szívéhez kap, miután elolvassa ezt a címet. Mert bizony, ez a leves cukorral, és tejjel készült. Én sem így ismertem, egészen a háziasszonykodásom kezdetéig. A férjem áldott emlékű nagymamája révén találkoztam ebben a formában vele. Szeretjük az eredeti sós, zöldségelt változatát is, de leginkább ezt a verziót kérik itthon. Főleg ilyenkor finom, amikor zsenge, friss az alapanyag.
Hozzávalók:
4 közepes karalábé
kb.1 liter tej
só,cukor,ízlés szerint
1 púposkanál étkezési keményítő
1 csokor petrezselyemzöld
1 ek.étolaj
A karalábét megtisztítom, és karikákra vágom. A karikákat csíkokra, és azokat vékony, hosszúkás darabokra metélem. Az olajra öntöm a darabokat, és azonnal utánal öttyintek annyi vizet,amitől nem ég le az alja, ez kb fél pohárnyi. Ügyeljünk rá, hogy legyen alatta, amíg pároljuk, mert különben menthetetlenül odakap. Amikor már puha a karalábénk, akkor egy kevés hideg tejben elkeverem a keményítőt, és ráöntöm. Összekeverem, és a többi tejet is hozzáadom. Folyamatos keverés mellett, kis lángon összemelegítem, közben ízesítem.
Frissen vágott petrezselyemzölddel megszórva tálalom.
Szia!
VálaszTörlésEz ugyanolyan finom, mint a tejes bableves, vagy a tejes krumpli leves
Száz éve nem ettem, talán anyu készítette utoljára a családnak. Nagyon szeretem
VálaszTörlésBékési nagymamám és Anya is így készíti, csak a cukor elmarad.
VálaszTörlésKedves Névtelen!
VálaszTörlésNagyon érdekes számomra a baleves,még nem is hallottam róla!
Bianka!
Nem is gondoltam,hogy mások is ismerik így azt az ételt..)
Bridge!
Úgy is biztosan finom,de a férjem akkor szereti,ha beledől a cukortartó!:))
Üdvözöllek! Feltettem ezt a receptedet a http://leves.lap.hu/karalabeleves_/25598600 oldalra. István
VálaszTörlésA tejes karalábé levesbe teszek burgonyát, rizst,zöldségzöldet is szegény megboldogult anyósomtól tanultam,hálás vagyok érte!Lehet karfiollal is készíteni!
VálaszTörlésÉn anyósomtól tanultam ő tett bele burgonyát és rizst is.
VálaszTörlés