2012. január 29., vasárnap

Szülinapi torta

Az ember mire észbe kap az ő kicsi lányából 6 éves nagylány lesz. Még csak most fogtuk pólyában, most meg arra kér, ne is kísérjem be az oviba, csak a kapuig, mert Ő már nagy, és nem is kell,hogy integessek. Én meg alkudozom, hogy ott az ajtó mellett, ha akar még tud inteni egyet, de Ő ellentmondást nem tűrően rázza a fejét. A gombóc a torkomban csak lassan oszlik, és arra gondolok vigaszként, hogy milyen jó, hogy ilyen önálló lett.

Szívem minden szeretetével készítettem ezt a tortát Neki. Most a városi mamáék jöttek ünnepelni.Ők szeretik a marcipános tortákat, így ezzel ünnepeltünk.

Hozzávalók:

A torta lapokhoz:

  • 9 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 18,5 dkg liszt
  • 4 dkg kakaó
  • kevés sütőpor

A tojások habját a cukor felével felverem, majd kisebb fokozatra kapcsolom a robotgépet, és lassan, adagolva adom a kissé elkevert sárgákat hozzá. A sütőporos lisztet fakanállal, óvatosan keverem közé. Lassan sütöm készre ,majd hagyom teljesen kihűlni. Négy rétegbe vágom, de csak három lesz a tortáé, a 4.-ből a baba teste készül.

Krém:

  • 6 dl tej
  • 2 csomag eperpuding
  • 200 g vaj
  • 150 g porcukor

Szokásos módon pudingot főzönk. Hagyom hűlni. Amikor langyos, hozzákeverem óvatosan a vajjal kikevert cukrot. Alaposan elvegyítem, és betöltöm a tortalapok közé.

Egy órát legalább hűtőben tölt, csak ezután kenem le a szokásos vajas-cukros kencével. Újra megy a hidegre,de most egészen addig, míg a külseje megszilárdul, és megszárad.

A színezett marcipánt méretre nyújtom, befedem a tortát. A baba ruhája fondantból készült, marcipán mintázót görgettem rajta végig. A teste egy része mini kuglóf formában sült, az alja a tortalapból szaggattot körökből. Ugyanaz a töltelék van benne. Rákerülnek az előre elkészített díszek is.



Egy szeletke.

Virágszálak, középpen a legszebb!:)

Tetszett a torta.


BOLDOG SZÜLINAPOT DRÁGÁM!

2012. január 8., vasárnap

Nyikorgós tészta,avagy sajtos tallér...

Gyermekkorom egyik kedvenc sós sütije. A nyikorgós nevet a kicsi lányomnak köszönheti,mert valóban olyan hangot ad, amikor sül. Mi a nővéremmel egészen másként hívtuk, de ezt most nem adnám közre, mert nem egészen szalonképes.../az is eléggé találó./

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 1 egész tojás
  • 25dkg margarin
  • 1 ek.zsír
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 kispohár tejföl
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 ek.só
  • tesztés szerint kömény,vagy szezámmag, szükség esetén kevés langyos tej

A lisztet a zsiradékokkal elmorzsolom .Hozzáadom a sót, sütőport, köménymagot, és alaposan elkeverem. Kis mélyedést alakítok ki a közepében, oda öntöm a tejfölt, a sajtot, a tojást. Rugalmas tésztát gyúrok. Ha szükséges kis tejjel lazítom.

Pihentetem, de csak kb. 10 percet, nem kell több idő.

Lehet kis rudakat sodorni én csak úgy szakítva veszek belőle, és kis golyókat formázok.Igyekszem egyformákat, de nem mindig sikerül. Érdekes kis tészta, mert álló helyében is növekszik a sütőportól. Így aztán nem hogy fogyott volna sütéskor, ennek köszönhetően még szedegettem a nagyjából, és azokat is összegyúrtam.




Ez a sütő egyidős velem. Anyukámtól kértem el. Nagyon régen sütöttünk már vele, azt hittem nincs is meg. Legnagyobb örömömre mégis az enyém lett. Korához képest egész jól néz ki nem? Mondom , egyidős velem.:)))

Kicsit rendbe szedtem,az első golyócskánál megkentem egy kis olajjal. A továbbiakban ezt a tészta intézte. kicsit sem ragadt bele.

Most feleztem az adagokat,de így is kiadós mennyiség lett belőle. Nagyon finom,ropogós lett, még napok múltán is. Ha marad...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails