2010. április 22., csütörtök

Karalábéleves tejjel



Megértem, ha most valaki a szívéhez kap, miután elolvassa ezt a címet. Mert bizony, ez a leves cukorral, és tejjel készült. Én sem így ismertem, egészen a háziasszonykodásom kezdetéig. A férjem áldott emlékű nagymamája révén találkoztam ebben a formában vele. Szeretjük az eredeti sós, zöldségelt változatát is, de leginkább ezt a verziót kérik itthon. Főleg ilyenkor finom, amikor zsenge, friss az alapanyag.

Hozzávalók:

4 közepes karalábé

kb.1 liter tej

só,cukor,ízlés szerint

1 púposkanál étkezési keményítő

1 csokor petrezselyemzöld

1 ek.étolaj

A karalábét megtisztítom, és karikákra vágom. A karikákat csíkokra, és azokat vékony, hosszúkás darabokra metélem. Az olajra öntöm a darabokat, és azonnal utánal öttyintek annyi vizet,amitől nem ég le az alja, ez kb fél pohárnyi. Ügyeljünk rá, hogy legyen alatta, amíg pároljuk, mert különben menthetetlenül odakap. Amikor már puha a karalábénk, akkor egy kevés hideg tejben elkeverem a keményítőt, és ráöntöm. Összekeverem, és a többi tejet is hozzáadom. Folyamatos keverés mellett, kis lángon összemelegítem, közben ízesítem.

Frissen vágott petrezselyemzölddel megszórva tálalom.

5 megjegyzés:

  1. Szia!

    Ez ugyanolyan finom, mint a tejes bableves, vagy a tejes krumpli leves

    VálaszTörlés
  2. Száz éve nem ettem, talán anyu készítette utoljára a családnak. Nagyon szeretem

    VálaszTörlés
  3. Békési nagymamám és Anya is így készíti, csak a cukor elmarad.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Névtelen!
    Nagyon érdekes számomra a baleves,még nem is hallottam róla!

    Bianka!
    Nem is gondoltam,hogy mások is ismerik így azt az ételt..)

    Bridge!
    Úgy is biztosan finom,de a férjem akkor szereti,ha beledől a cukortartó!:))

    VálaszTörlés
  5. Üdvözöllek! Feltettem ezt a receptedet a http://leves.lap.hu/karalabeleves_/25598600 oldalra. István

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails