2010. május 30., vasárnap

Margarinos - kakaós


Előrordult már rajtam kívül mással is, hogy valami nem akar összejönni, ami máskor különösebb kín nélkül sikerül? Mondjuk ez az én esetemben nem is annyira igaz, mert azt hiszem soha nem kínoz semmi más meg úgy, mint a piskótatekercs készítése. Pedig nem ördöngősség, sokaktól hallottam már. Akik ismerik kínjaimat /akiket kérdezgetni szoktam,Ők tudják kiről van szó :)/Már nem is tudnak mit tanácsolni, hisz alaposabban nem lehet elmondani . És majd hiábavaló mind. Nekem eza mumus! Pedig annyira szeretnék sütni, hogy nem is tudom leírni. Olyan rém egyszerűnek tűnik, és nem megy. Valószínűleg hamar veszem ki a sütőből, mert olyan ragadóssá válik a teteje, amihez odaér az többé nem menekül. Legyen papír, konyharuha, akármivel megszórva. Jó lenne egyszer egy mestertől élőben megtanulni, videón már láttam sokszor, de az nem az igazi.
Azért nem adom fel, mert volt rá alkalom, hogy jó lett, de nem sűrűn.
Tulajdonképpen ezért is készült ez a kakaós tészta, legyen már egy kis sikerélményem is ,no meg a férjem kedvence. A legjobbkor kérte, így kiélhettem a süthetnékemet is.
Hozzávalók:
3 tojás
12 dkg margarin /ez esetben nem cserélném vajra/
2,5 dl tej
25 dkg cukor
25 dkg liszt
3 ek.kakaó
1 cs. sütőpor
mazsola ,citromhéj

A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverem. Az olvasztott margarint hozzáadom, majd fokozatosan a tejet is. A száraz anyagokat összekeverem, és adagokban a masszához adom. Figyeljük az állagát, még kellhet hozzá tej, de ne hígítsuk fel túlságosan! Annál is inkább, mert a tojások fehérje is jön hozzá habbá verve. Egy kisebb tepsit kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a tésztát, és előmelegített sütőben 180 fokon lassan , kb 40 percig, vagy tűpróbáig sütöm. Rácsra teszem hűlni. A tetejére jó minőségű bevonócsokit teszek, 10 dkg -ot ,amihez 1-1,5 ek, olajat öntök. Vízgőzön olvasztom, majd egyenletesen eloszlatom a sütin. A belseje a sütinek jó szaftos szokott lenni, nagyon finom!
Azért nem bírtam ki, egy kis eper is előkerült:)

Most jól jött ez a kis vígasz -süti, annál is inkább, mert miközben eszegettük, éppen a lakásfestéshez szükséges anyagok összeírásával voltunk elfoglalva.
JAJNEKEM!!

2010. május 27., csütörtök

Lenmagos bagettek


Ha nem vágyunk kenyérfélére, akkor jöhet a bagett. Finom, ropogós, bármihez kiválóan passzol, legyen lekvár, szalámi, vagy akár grillétel. Általában sima kenyértésztából készítem. Leginkább a Jól bevált kenyér receptjét használom Limarától. A recept már megtalálható,csak annyival egészíteném ki, hogy én mostanában kovásszal készítem, ehhez az adaghoz, 150g friss kovászt,és 1 dkg friss élesztőt teszek bele. Most került bele egy ek. lenmagpehely is. Ezt egyenesen a liszthez keverem, még az elején.
A szokásos módon tésztát készítek az áldott kenyérsütővel. Duplára kelesztem, majd gombócokká formázom, mint a zsemlét. Letakarva hagyom a pulton kelni így kb. 15-20 percet.

Ezután formázom. Kissé ovális formát nyújtok, a felső részét feléig lehajtom, és a tenyerem alsó részével jól lenyomkodom. Ezután az alsó maradék részt egészen a tetejéig felhajtom, azt is lenyomkodom alaposan. Ekkor egy hosszúkás lapot kapok. Most a két hosszabb oldalát összecsípem az ujjaimmal, egészen a végéig.

Így megkapom a végleges formát. Kicsit a tenyereimmel igazítok rajta, majd tepsibe teszem, hagyom jó 40 percet kelni. Éles pengével bevágom, lepermetezem vízzel, és ráborítok a tepsire egy másik, méretben azonos tepsit. Így sütöm kb 50 percet. Amikor megsül, akkor is levizezem, és rácson hagyom kihűlni.

Megesik, hogy így megformázva teszem a hűtőbe, és főleg hétvégén reggel kicsit hagyom kelni ,hideg sütőbe kezdem sütni,így a sütővel együtt melegszik fel a tészta. Mire reggei idő van, ott illatozik az asztalon.

2010. május 24., hétfő

Pünkösdi kacsasült


Vasárnap készült ebédre. Nagyon szeretjük a kacsahúst, leginkább sültnek készítem. Egy csontos mell, és két comb volt a fagyasztóban egyben csomagolva.Jobban szeretem a csontos mellet,mert formatartóbb, és az sem utolsó szempont, hogy isteni a csontocskákról rágcsálni a husit! Nagyon egyszerűen készítem,mert szerintem nem kíván semmi különös fűszert, csak sóval ízesítem, és fokhagymával.
A húst előző nap megmosom, leszárítom. A mellén a bőrt bevágom kockásra. A combokon csak két hosszanti vágást ejtek. Alaposan bedörzsölöm sóval a bevágásokban, és a másik oldalon is. Egy egész éjszakára így hagyom, hűtőben pihen. Sütés előtt jól lemosom a sót a húsról. Egy tepsibe fektetem őket, és kacsazsírt teszek alájuk. Ezután öntök két nagy pohár vizet, és dobok melléjük pár gerezd fokhagymát héjastól. Alufóliával lefedem a tepsit, és a meleg sütőbe tolom. Általában jó másfél óra múlva nézek rá először, addig nem bántom. Ezután már kicsit sűrűbben ellenőrzöm az állagát. Amikor jónak ítélem meg a puhulást leveszem a fóliát, és teljes gázzal sütöm, pirítom. Ilyenkor sűrűn locsolgatom a lével, ha kell veszek el belőle,hogy már ne legyen sok alatta. Ha készre sült kiszedem, leborítva pihentetem tálalás előtt.
Most forgatott újburgonyával tálaltam.
A krumplit 15 percre sós vízben áztatom, így könnyebben lejön a héja. Nem dörzsölöm agyon, csak ami lekívánkozik. Van egy erre elkülönített nyeletlen kis körkefe, remekül lehozza a nem kívánatos részeket. Ezután forrásban lévő vízbe dobom a kisebb darabokra vágott krumplikat, 10 percig főzöm. Kiszedem, leszárítom. A pecsenyezsírból veszek egy serpenyőbe keveset,és ebben kevergetve megsütöm, egy kis ág rozmaringgal. Pillanatok alatt elkészül, és micsoda illata van!
Saláta keverékkel szoktam általában kísérni, nagyon szeretem az előre csomagolt friss leveleket, sokszor praktikusabb a piaci, még jó permetesnél.
Egy kis tálban elkeverek kevés natúr joghurtot, citromlevet, mustárt , csipet sót, cukrot, reszelek egy kevés fokhagymát hozzá, pirospaprikát szórok rá.
A salátaleveleket ebben forgatom össze,szelek hozzá kígyóuborkát, paradicsomot is.

Nem nagyon tudok elképzelni ennél finomabb ünnepi ebédet, egyik legkedvesebb ételünk.

2010. május 22., szombat

Epres- túrós palacsinta


A palacsintát mindig, minden körülmények között meg tudom enni. nem sokat, de kettőt, hármat biztosan. A kicsi lányom is imádja. Kedvence a lekváros, de szívesen eszi más töltelékkel is. Ma túrósat készítettem, egy kis epret belecsempészve, bár mindenki szereti, nem nagyon kellett rejtegetnem.
Most fordult elő velem életemben először, hogy a palacsintához mértem az alapanyagok mennyiségét, mert soha nem szoktam. :)
Hozzávalók a palacsintához:
3 tojás
1 tk.cukor
csipet só
kevés vaníliáscukor
1,5 dl szódavíz
kb 1 liter tej
kb 45 dkg liszt
A megmosott tojásokat egy tálba ütöm, egyenként ellenőrízve az állagát. Elkeverem egy kevés tejjel, beleteszem a cukrokat is. Ennél többet nem szoktam, mert akkor ragadna sütéskor. A sót is hozzá, és a szódavízből is löttyintek . A lisztet fokozatosan teszem bele, egészen nokedli sűrűségűre keverem ki. Jól kidolgozom, majd a maradék szódát, és újabb adag tejet adok hozzá, hogy keverhető legyen. Kézi habverővel jól kikeverem, nehogy csomós maradjon. A pulton hagyom akár egy órára is, pihenjen. Amikor kezdem sütni,megnézem az állagát, és ha kell, öntök még tejet hozzá. A túrósnak kicsit vastagabbakat szoktam sütni, máskor inkább a vékonyat szeretjük.
Töltelék:
60 dkg túró
5 ek cukor
1 cs. vaníliáscukor
egy cirom reszelt héja+ leve ízlés szerint
1 egész tojás
mazsola
A hozzávalókat egyszerre beleteszem a turmixba, és alaposan összekevertetem. A megsült palacsintákba töltöm tetszés szerint. Olykor feltekerem, és rétegesen tűzálló tálba sorakoztatom,minden réteget megkenek a krémmel. A maradék krémbe ütök egy tojást ,és ráöntöm az egészre.Finom ropogósra sütöm . Máskor így, összehajtva porcukrozva tálalom.
Most az eperőrületre való tekintettel eper is kerül bele.
Szerintem egy jó kis palacsinta soha nem árt !:))

2010. május 20., csütörtök

Bojtárleves


A leves az kell, legalábbis szerintem. Nálunk mindenki szereti, igényli is. Főleg a férjem, aki csak este jut meleg ételhez. Ha véletlenül nincs, képes felderítést végezni a hűtőben valami pótlásért a vacsi után. Ebédhez általában mindig főzők.
Ezt a levest leginkább a bableveshez tudnám hasonlítani, legalábbis ízre. A bab helyett tarhonyával szaporítom. A füstölt szalonna, vagy bacon nagyon finom ízt ad neki.
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka
15 dkg füstölt szalonna
1 közepes fej vöröshagyma
sárgarépa
fehérrépa
1 csokor petrezselyemzöld
só,bors
tarhonya
olaj
1 csapott ek.pirospaprika
szükség szerint víz
tejföl
Az olajon megpirítom az összeaprózott szalonnát , majd félreteszem. Az aprított hagymát az olajra teszem,és üvegesre párolom. Megy rá a paprika, gyorsan összekeverem, majd a kockázott hús következik. A megtisztított zöldségeket kisebb darabokra vágva adom hozzá.
Amikor a hús már majdnem készen van, akkor adom a tarhonyát hozzá, visszateszem a szalonnát is, hogy az íze még belefőjjön.
Tálaláskor tejfölt teszek kis tálba mellé.
Egy szelet ropogós héjú friss kenyérrel kiadós előétel.

2010. május 15., szombat

Fekete erdő torta


Végre elkészült. Nem is tudom mióta szerettem volna már megsütni ezt a tortát. De a család nagy része csokiimádó, így mindig a csokitorta a nyerő. De jóból is megárt a sok alapon, most azt mondtam, csudába vele, itt az idő erre a finomságra. Most ünnepeltük a szüleink házassági évfordulóját, és a nővérem születésnapját. Itt volt az alkalom.
Kis konzultálás Mohával, és uccu neki ! Persze, éppen ilyenkor jön egy kis balszerencse. Nevezetesen, a torta tésztája nem lett jó. Olyan sűrű lett, hogy csuda, és tömör, ehetetlen. Pedig igyekeztem mindent betartani, de hiába. Biztosan a hiba az én készülékemben volt. Kísérletezésre most nem volt időm, így hát a jól bevált piskóta tésztámat készítettem el.
Hozzávalók:
26cm-es kapcsos formához

8 tojás
16 dkg cukor
18 dkg liszt
2 dkg jó minőségű kakaó
1 csapott tk.sütőpor

A tojások fehérjét a cukor felével kemény habbá verem. Lejjebb veszem a robotgép fordulatát, a sárgákat a maradék cukorral habosra keverem, és adagonként a habba csorgatom. A sütőporos lisztet már csak fakanállal forgatom a masszába. A forma aljába papírt teszek, bele a tészta, és az előmelegített sütőben 180 fokon 50 percig sütöm. Ha kész, kiveszem, hagyom kicsit hülni, majd késsel körbevágom a tésztát, és rácson hűtöm tovább.
A továbbiakban nem tértem el az EREDETI recepttől, és a kivitelezéstől, nagyon-nagyon finom, és minden olyan lett,mint azt elképzeltem. Az arányok változhattak kicsit. Azt írom ide,ahogyan én csináltam.

Töltelék:
2 üveg meggybefőtt
5 dkg cukor
5 dkg étkezési keményítő
4 dl meggylé

4 dl tejszín
2 cs.habfixáló
4 ek.cukor
1 cs. vaníliáscukor

Díszíteni:

3 dl tejszín
1 cs. habfixáló
2 ek.cukor
meggy,
csokireszelék

A meggyet a kimért 4 dl meggylébe tettem, és öntöttem hozzá egy kevés rumaromát. Ezt félretettem kis időre. Később leszűrtem, és a levet a többi hv.-val felettem a tűzre. Amikor besűrősödött, visszatettem a meggyet bele, együtt hagytam hűlni.
Addig a tejszínes krém készült el. A tejszínt a cukrokkal kezdtem felverni, bele a fixáló.
A tésztát 3 lapba vágom, és kezdem betölteni. Habzsákból köröket nyomok a tésztára,és a közöket a kihűlt meggyes masszával kiegészítem. Rá a következő lap, és a töltelék. Az utolsó lapot is ráteszem, alufóliába csomagolom, és egy éjszakára a hűtőbe kerül. Nagyon jól összeérnek az ízek.Tálalás előtt díszítem a tejszínnel, és a meggyel, csokival.

Nálunk az a szokás,hogy minden sütit elosztunk a családban magunk között. Most nem nagyon maradt mit osztani, így gyanítom,hogy felkerült a kedvencek közé ez a remek finomság.
Köszönöm Moha !

2010. május 12., szerda

Hajtovány


Limara egyik remeke, ami nálunk is teljes siker. Nem érdemes tartalmas levest készíteni hozzá,mert igen laktató. A receptet változtatás nélkül hozom ide, INNEN.
Hozzávalók:
1 kg liszt
kb. 6 dl tej
2 tojás sárgája
1 dl olaj
2 ek. só
pici cukor
5 dkg élesztő
A "kenyérgépembe" teszek mindent, és nem túl masszív tésztát készítek. Duplára kelesztem , majd kinyújtom a tésztát.
Töltelék:
20 dkg margarin
1 tojás
1 tk.só
15 dkg pizzasonka
Az első 3 hv.-ót habosra keverem, rákenem a tésztára. A sonkát apróra vágom,és egyenletesen eloszlatom. Feltekerem, mit a kakaós csigát. Háromszögekre vágom, és tepsire ültetem őket. Újrakelesztem 30 percig. Lekenem tojássárgával, megszórom reszelt sajttal és az előmelegített sütőben 180 fokon szép pirosra sütöm.
Nagyon laktató,és nagyon fincsi!
Köszi Limara a recit!

2010. május 8., szombat

Évforduló ürügyén...


7-én volt pontosan 21 éve, hogy gyönyörű labdarózsák lehullott szirmait próbáltam összeszedegetni a házunk előtt. Akkor ismerkedtünk meg, én ,és a férjem. Azóta is együtt jóban-rosszban. Nagyon gyorsan elszaladt ez a sok év, egyetlen percét sem bántam meg, sőt. Nem ismerek jobb embert Nála. A házassági évfordulónk később lesz, de mi minden évben ünnepeljük ezt a szép emléket is. Nem kell nagy bulira gondolni, csak úgy magunk közt.
Erre az alkalomra kaptam ezt a szép csokrot.Én pedig sütöttem egy kisebb tortát. Itt az eperszezon,nagyon szeretjük, Jobb alkalom nem is jöhetett volna az első kóstolásra.

Hozzávalók:
Piskóta:
4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
2 dkg kakaó
1 kk.sütőpor

A tojásokat kettéválasztom. A fehérjét kezdem felverni, közben a cukor felét hozzáadom. A mikor kemény a hab, a maradék cukorral elkevert tojássárgákat lassan csorgatva adagonként a habba keverem. A kakaós, sütőporos lisztet már csak kézzel , óvatosan adom hozzá. A 20 cm-es kerek forma aljába papírt szabok, majd beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőben, 30 percig sütöm. A formába hagyom hűlni.

Krém:
0,5 liter tej
2 csomag vaníliapuding
10 dkg vaj
3 ek.cukor
A hozzávalókból pudingot főzök,és amikor már csak langyos, akkor teszem hozzá az előzőleg habosra kevert cukros vajat. A tésztát visszateszem a sütőformába, és a tetejére símítom a krémet. 30 percre a hűtőbe teszem. Megmosom az epret, leszárítom, és felszelem. Elkészítem a zselét is a tetejére.

A tetejére:
1 zacskó piros tortazselé
3 ek.cukor
2,5 dl víz
A vízben felforralom a zselét,és a cukrot,és félreteszem hűlni. Addig kirakom a torta tetejét az eperrel. Amikor megfelelő a zselé, ráöntöm a tortára.
Mehet a hűtőbe jó 2 órára.

Nagyon jól passzolnak az ízek,fincsi lett.

2010. május 6., csütörtök

Bodzaital


Jelenleg még a hűtőben pihen egy napot. Tegnap,még a nagy eső előtt sikerült leszedni szép, illatos virágot. Hívogatóan lengette a szellő, így nem késlekedtem elkészíteni az idei első adagot. Szerencsések vagyunk,mert csak a kert végébe kell kimenni érte, teljesen por, és benzingőz mentes bokorról szüretelhetünk. Elkészítése nagyon egyszerű. 5 literes befőttes üvegre való adag.
Hozzzávalók:
35 dkg cukor
1 egész doboz citrompótló/teaízesítő/
1 egész citrom karikázva
5-6 fej bodzavirág

A citrompotlót a kis késes aprítómban porrá örlöm. A citromot karikára szelem. A cukrot kimérem, hozzáadom az örleményt, és vizet engedek hozzá. Alaposan elkeverem,és beleöntöm a nagy üvegbe az egészet. Felengedem annyi vízzel,míg tele lesz az üveg. Beleteszem a citromkarikákat,majd a hátoldalán jól megmosott bodzaernyőket. A virágot nem szoktam mosni,mert kijön a java a finom pornak. Jól megrázom, így az esetlegesen bujkáló apró bogarak könnyen kihullanak. Beleteszem az üvegbe a bodzát,és legalább 3 napig a hűtőbe tartom.
A cukrot ízlés szerint lehet bele mérni,mi nem nagyon szeretjük,ha túl édes. Az idő letelte után leszűröm,és mehet vissza a hűtőbe. Ez nem igazán üdvözítő számomra,hisz kerülgethetem a nagy üveget. Viszont nagyon egészséges ital, gyorsan is fogy,mert igen kedveljük.

Mostantól tehát , lehet szedni,állandó vendége a poharainknak, közel 40-50 litert szoktam elkészíteni az idényben.teszek a fagyóba is,ha már kicsit sokaljuk.

2010. május 4., kedd

Resztelt csirkemáj rizi-bizivel


Mint azt előző bejegyzéseimben is említettem nagyon szeretjük a csirkemájat. Egy gyors, de laktató vacsorára készült ez a fogás. Ha sertésmájból készítem,akkor felcsíkozom természetesen, de ez esetben egyben hagytam.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
késhegynyi majoranna
só,bors
olaj
kevés víz
A köret:
1 tasak gyorsrizs/ én szeretem/
1 csomag/200g/ zöldségkeverék
Kevés olajon megfonnyasztom a szálasra vágott hagymát. Az előzőleg alaposan letisztított májat ráteszem a hagymára,és közepes lángon sütni kezdem. Egy félpohár vizet löttyintek alá, hogy kicsit szaftos is legyen. Tekerek rá egy kis borsot, és meg is sózom, ennek a májnak nem árt sülés közben. Folytonos keverés mellett ,közben ellenőrizve az állagát készre pirítom a májat,hagyom,hogy elforrja a folyadékot. Amikor kész, megszórom egy kis majorannával, és nagyon kevés vizet most is öntök hozzá, maradjon azért mártogatáshoz is. Kicsit hagyom rotyogni,majd leveszem a tűzről.
A rizst forrásban levő sós vízbe teszem, utasítás szerint megfőzöm. A zöldségkeveréket kevés vajon megpárolom,de csak félpuhára, majd ízesítem sóval,borssal, egy kis fokhagymát is reszelek bele.
Hamar megvan,és igazán finom.

2010. május 2., vasárnap

Kenyérlángos


Nem lehet megunni. Legalábbis nálunk nem. A férjem szinte minden héten emlegeti, legtöbbször el is készül a kedvéért. Igaz, én is szívesen eszem, nagyon kelleti magát, úgy látványban, de méginkább illatilag. Nagyon sok helyen kóstoltuk már, de mindig arra jutunk, hogy az itthoni a legjobb. Volt, hogy nagyon vékony volt a tésztája, és jó száraz, máskor pedig szinte elázott, olyan sok minden volt rajta. Tehát maradunk a házinál, főleg mert olyan árat akarnak egy féltenyérnyiért elkérni, hogy az már arcpirító.
Nekem a Moha által közzétett recept vált be. Egyszerű, és nagyszerű.

Hozzávalók:
50 dkg BL 80 kenyérliszt
2 dkg burgonyapehely
1 kis doboz kefír ( 175 gr.)
3 kávéskanál só
1 csipet cukor
200-230 ml víz
2,5 dkg friss élesztő

A tetejére:
1 nagy doboz tejföl
1 kávéskanál só
3 gerezd fokhagyma
bacon szalonna apróra vágva
újhagyma/lilahagyma

A kenyérsütőben megdagasztatom a tésztát. Duplára kel, ezután csak úgy, kézzel eligazítom a sütőpapíros tepsiben. Hagyom kb.20 percet még pihenni. A tejfölbe belereszelem a fokhagymát, hozzá a sót. Rákenem a tésztára, megszórom a szalonnával, egy részét füstölt kolbásszal szoktam. Mehet rá a lilahagyma. Az előmelegített sütőbe tolom, és 40 percig sütöm.
Nem lehet ellenállni neki, nagyon kellmég ízű !!!
Mohának köszönet a jó kis tésztáért!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails