2011. július 31., vasárnap

Üdítős sütemény

Mindenki szereti a családban ezt a sütit. Legutóbb Apukám kedvére készült, itt voltak nálunk ebéden. Az apropó Anyukám szülinapja volt, de torta helyett most erre éheztek. Természetes, hogy ezzel kedveskedtem.
Sokszor látom mostanában különböző oldalakon, most azt írom ide, ahogy én készítem.
Hozzávalók:
Tészta:
6 tojás
6 ek.cukor
4 ek. liszt
2 ek. kakaó
1 tasak sütőpor
1 dl olaj
A tojásokat szétválasztom, a sárgákat a cukorral habosra keverem. Óvatosan adagolom az olajat hozzá. A lisztet a kakaóval, sütőporral elkeverem csomómentesre, és masszához keverem kanalanként. A habbá vert tojásfehérjét is hozzáforgatom. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben sütöm késze, 180 fokon. Rácson hűtöm. Addig elkészítem a túrós krémet.
Krém:
20 dkg vaj
25 dkg cukor
50 dkg tehéntúró
1 tasak vaníliás cukor
citromhéj
A vajat a cukrokkal habosra keverem, hozzáadom a citromhéjat. A túróval egyneművé keverem. Én finom házi túrót használok, így nagyon krémesre sikerült. Rásimítom a tésztára, és beteszem a hűtőbe. Következik a teteje.
Bevonat:
kb. 8 dl narancs ízű szénsavas üdítő
2 tasak vanília pudingpor
4-5 ek. cukor
Az üdítőt egy edénybe öntöm, bele a cukrot, és a pudingot. Lassú tűzön kezdem főzni. Állandóan keverni kell, különben csomós lesz, és odaég az alja. Ha besűrűsödött, leveszem és kihűtöm. Oda kell figyelni, gyakran megkeverni. Amikor látjuk, hogy kezd jó sűrű lenni ne késlekedjünk a sütire önteni, különben nem lehet eloszlatni a tetején. Ha véletlenül így járunk, egy kevés üdítőt hozzáöntve újra lehet melegíteni. Ezután hűtőben legalább egy éjszakát kell állnia.

2011. július 29., péntek

Kajszilé

Mostanság elég sok blogon látom, ezt a finom, egészséges itókát. Én elsősorban a kicsi lányom miatt készítettem. Nagyon szereti, oviba is sokszor viszi reggelihez. Még a múltkor láttam Csipetnél. Ekkor eszembe is jutott milyen jó lenne az idén is. A kellő mennyiségű befőtt adagunkat már eltettem, nem is igazán akartam már mással vesződni. De erre azért még rászántam magam.
Régebben olvastam én is Dulmina hasznos tanácsait, Őt követve tettem most is.
Én elhasználtam:
8 kg kajszibarack
60 dkg kristálycukor
1 ek. aszkorbinsav
víz
A barackot megmostam, kimagoztam a hibás részeket kivágtam. A legnagyobb fazekamba tettem, és annyi vizet tettem hozzá, ami ellepi. Amikor felforrt, leszűrtem, de hagytam kevés levet rajta. Innentől egy kicsit bonyolítottam a dolgon. Mivel nem volt itthon a botmixerem, így a robotgépem mixerével pürésítettem, szerintem jobban is jártam.
Hihetetlen sima, sűrű lett. Ezután visszaöntöttem a levét, és együtt újraforraltam.
A végeredmény igazán finom lett ,bár szerintem kicsit lehetne hígabb. Viszont ehhez ketté kellett volna vennem mert nem fért volna az edénybe. Majd legközelebb, elfogy ez így is az a sejtésem.

Hagytam kicsit hűlni, mert fél literes műanyag palackokba töltöttem. Nálunk ez az ideális adag. Nagyon jól zár a teteje, sosem romlott még meg. Akár évekig is elvan így.
Igazi házi ital, tartósító, és adalékmenetes. Ezt nagyon fontosnak tartom főleg a kicsiknél.
Köszönöm a jó tanácsokat, és útmutatást Dulminának !

2011. július 26., kedd

Túrós bukta

Csülkös bableves után következett ez a pillekönnyű bukta. Ami a tésztáját illeti én maradtam a kalácscipó összetevőinél. Igaz kicsit nehezíti a dolgomat, hogy a joghurt, és a burgonyapehely révén meglehetősen lágy a tészta,de a végeredmény mindenképpen kárpótol. Hihetetlenül puha,szinte szétomlik a szájban. A hozzávalók már megtalálható ITT.
Megdagasztom,duplára kelesztem. A gyúródeszkán egy nagy téglalappá nyújtom. Kis négyzeteket vágok, túrót teszek a közepébe, majd egymásra hajtom a szemben lévő oldalakat.Hagyom még kelni, lekenem tojássárgával.. Hideg sütőben kezdem sütni , hogy még tudjon kelni, amíg melegszik a sütő.

Szilvalekváros töltet is került bele.

2011. július 20., szerda

Kenyérbuci



A hűvösebb idő visszahozott a gép elé, arról nem is beszélve, hogy mától szabadságon vagyunk!!!

Nagyon vártam már, mert elég zajos hónapok állnak mögöttem.

Mivel most van idő /majd'/ mindenre, nosza süssünk fincsi bucikákat. A tésztája a bevált kenyéré, ami már szerepel nálam, így most nem írom ide a receptet.

Remélem az eljövendő szép napokban többet tudok a bloggal foglalkozni...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails