2012. január 8., vasárnap

Nyikorgós tészta,avagy sajtos tallér...

Gyermekkorom egyik kedvenc sós sütije. A nyikorgós nevet a kicsi lányomnak köszönheti,mert valóban olyan hangot ad, amikor sül. Mi a nővéremmel egészen másként hívtuk, de ezt most nem adnám közre, mert nem egészen szalonképes.../az is eléggé találó./

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 1 egész tojás
  • 25dkg margarin
  • 1 ek.zsír
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 kispohár tejföl
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 ek.só
  • tesztés szerint kömény,vagy szezámmag, szükség esetén kevés langyos tej

A lisztet a zsiradékokkal elmorzsolom .Hozzáadom a sót, sütőport, köménymagot, és alaposan elkeverem. Kis mélyedést alakítok ki a közepében, oda öntöm a tejfölt, a sajtot, a tojást. Rugalmas tésztát gyúrok. Ha szükséges kis tejjel lazítom.

Pihentetem, de csak kb. 10 percet, nem kell több idő.

Lehet kis rudakat sodorni én csak úgy szakítva veszek belőle, és kis golyókat formázok.Igyekszem egyformákat, de nem mindig sikerül. Érdekes kis tészta, mert álló helyében is növekszik a sütőportól. Így aztán nem hogy fogyott volna sütéskor, ennek köszönhetően még szedegettem a nagyjából, és azokat is összegyúrtam.




Ez a sütő egyidős velem. Anyukámtól kértem el. Nagyon régen sütöttünk már vele, azt hittem nincs is meg. Legnagyobb örömömre mégis az enyém lett. Korához képest egész jól néz ki nem? Mondom , egyidős velem.:)))

Kicsit rendbe szedtem,az első golyócskánál megkentem egy kis olajjal. A továbbiakban ezt a tészta intézte. kicsit sem ragadt bele.

Most feleztem az adagokat,de így is kiadós mennyiség lett belőle. Nagyon finom,ropogós lett, még napok múltán is. Ha marad...

1 megjegyzés:

  1. Erre még nem tudtam rászánni magam, annyira macerásnak tűnik, igaz sütőm sincs hozzá. Amúgy nagyon szeretem!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails