2010. április 24., szombat

Meggyes-habos süti


Szeretjük a meggyes süteményeket, magát a gyümölcsöt is. Tekintélyes mennyiség fogy befőttből, szörpöt is szoktam készíteni. Remélem, lesz az idén is bő termésünk, persze kellene már egy kis napsütés is ehhez.
Ezt a receptet elég régen kaptam anyósomtól, gyakran készítem.
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
15 dkg margarin
1 dl tej
3 tojás sárgája
1 dkg élesztő
1 üveg meggybefőtt
Hab:
A 3 tojás fehérje
12 dkg cukor
csipet só
A langyos tejben kevés cukorral felfuttatom az élesztőt. A margarint elmorzsolom a liszttel, egy csipet sót is teszek hozzá. Kis mélyedést készítek ,és beleütöm a tojások sárgáját. Hozzáadom az élesztős tejet, és könnyű tésztát gyúrok. Ha kell, adok még lisztet hozzá.
15 percre elteszem pihenni a tésztát. Ezután kinyújtom a tepsi méretére, amit előzőleg kikentem margarinnal. Belesímítom ,majd megszórom kevés zsemlemorzsával, hogy ne ázzon el a meggytől. Az előzőleg kimagozott, kicsit cukrozott meggyet, miután alaposan lecsepegtettem, rászórom a tésztára. Előmelegített sütőben 160 fokon elősütöm addig, amíg kiállja a tűpróbát.
Amikor megsült, a tojások habját elkezdem felverni. Félidőben adom hozzá a cukrot,és a sót is. Minden sárgájához o,4 g cukrot teszek. Fontos betartani,mert ha kevés a cukor összeesik a hab, ha meg sok, akkor törik. Ezért nem is kell agyoncukrozni a meggyet. Rásímítom óvatosan a tészta tetejére a habot,és a takarékon működő sütőbe tolom újra. Addig szárítom a tetejét,amíg el nem kezd színeződni. Akkor kiveszem nehogy megbarnuljon.
Friss gyümölcsből, és befőttből is egyaránt finom.
Lehet ennél vastagabbra is hagyni a tésztát, most nekem így sikerült.
Ez egy kisméretű tepsire való adag.

3 megjegyzés:

  1. Fincsi lehet! :) Mi is nagyon szeretjük a meggyet, sosem elég belőle. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták, tényleg íny-csiklandozó!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki. Azt hiszem be tudnék nyomni egy adaggal

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails