2010. május 6., csütörtök

Bodzaital


Jelenleg még a hűtőben pihen egy napot. Tegnap,még a nagy eső előtt sikerült leszedni szép, illatos virágot. Hívogatóan lengette a szellő, így nem késlekedtem elkészíteni az idei első adagot. Szerencsések vagyunk,mert csak a kert végébe kell kimenni érte, teljesen por, és benzingőz mentes bokorról szüretelhetünk. Elkészítése nagyon egyszerű. 5 literes befőttes üvegre való adag.
Hozzzávalók:
35 dkg cukor
1 egész doboz citrompótló/teaízesítő/
1 egész citrom karikázva
5-6 fej bodzavirág

A citrompotlót a kis késes aprítómban porrá örlöm. A citromot karikára szelem. A cukrot kimérem, hozzáadom az örleményt, és vizet engedek hozzá. Alaposan elkeverem,és beleöntöm a nagy üvegbe az egészet. Felengedem annyi vízzel,míg tele lesz az üveg. Beleteszem a citromkarikákat,majd a hátoldalán jól megmosott bodzaernyőket. A virágot nem szoktam mosni,mert kijön a java a finom pornak. Jól megrázom, így az esetlegesen bujkáló apró bogarak könnyen kihullanak. Beleteszem az üvegbe a bodzát,és legalább 3 napig a hűtőbe tartom.
A cukrot ízlés szerint lehet bele mérni,mi nem nagyon szeretjük,ha túl édes. Az idő letelte után leszűröm,és mehet vissza a hűtőbe. Ez nem igazán üdvözítő számomra,hisz kerülgethetem a nagy üveget. Viszont nagyon egészséges ital, gyorsan is fogy,mert igen kedveljük.

Mostantól tehát , lehet szedni,állandó vendége a poharainknak, közel 40-50 litert szoktam elkészíteni az idényben.teszek a fagyóba is,ha már kicsit sokaljuk.

10 megjegyzés:

  1. Brigi ezt mi is szeretjük nagyon! Egy ötlet: én citrompótló helyett az aszkorbinból teszek bele,az végül is c vitamin. A citromsav viszont nem túl jó,főleg,ha ennyit iszik az ember belőle!

    VálaszTörlés
  2. Moha,köszi az ötletet! Mennyit teszel bele? Monjduk elég ökörárban mérik a patikában,de igaz,ami igaz,egészségesebb lenne.

    VálaszTörlés
  3. Jaj,szinte erzem a bodzavirag illatat!En is keszitek minden evben,de nalunk meg hol van a bodzaviragzas....:(Fagyoba hogyan??Le formajaban,vagy a viragot fagyasztod?

    VálaszTörlés
  4. Ma néztem meg ha virágzik a bodza, de még messze a messze , pedig nagyon kivánom a szörpöt!

    VálaszTörlés
  5. nagyon szeretem, mindig nagymamám készítette. Remek ital

    VálaszTörlés
  6. Brigi én belefacsarok kb. 3 citromot,bele a cukor ízlés szerint, elkeverem és utána jön még az aszkorbin,kóstolgatva, illetve a belekarikázott citrom.Aztán a virágok. Szóval ízlelgetésre megy, mondjuk a citrom tényleg olcsóbb,abból is mehet bele több:)

    VálaszTörlés
  7. - Edóka!
    Próbáltam egyik évben a virágokat,de amikor kiengedett nagyon nyálkás,és használhatatlan volt.Azóta inkább a levét fagyasztom le,már amikor találok neki helyet.:)
    -Juci,ez most nálunk is korán van,de amikor megláttam,hogy ilyen érett gyorsan le is szedtem.Holnap jön a következő adag!:)
    -Bianka,mi is !:)
    -Moha,köszi,igazából ha elég citromlevet tennék nem is kellene pótló. Ki is próbálom.

    VálaszTörlés
  8. Dia,szívesen megkínálnálak!:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails