2010. május 24., hétfő

Pünkösdi kacsasült


Vasárnap készült ebédre. Nagyon szeretjük a kacsahúst, leginkább sültnek készítem. Egy csontos mell, és két comb volt a fagyasztóban egyben csomagolva.Jobban szeretem a csontos mellet,mert formatartóbb, és az sem utolsó szempont, hogy isteni a csontocskákról rágcsálni a husit! Nagyon egyszerűen készítem,mert szerintem nem kíván semmi különös fűszert, csak sóval ízesítem, és fokhagymával.
A húst előző nap megmosom, leszárítom. A mellén a bőrt bevágom kockásra. A combokon csak két hosszanti vágást ejtek. Alaposan bedörzsölöm sóval a bevágásokban, és a másik oldalon is. Egy egész éjszakára így hagyom, hűtőben pihen. Sütés előtt jól lemosom a sót a húsról. Egy tepsibe fektetem őket, és kacsazsírt teszek alájuk. Ezután öntök két nagy pohár vizet, és dobok melléjük pár gerezd fokhagymát héjastól. Alufóliával lefedem a tepsit, és a meleg sütőbe tolom. Általában jó másfél óra múlva nézek rá először, addig nem bántom. Ezután már kicsit sűrűbben ellenőrzöm az állagát. Amikor jónak ítélem meg a puhulást leveszem a fóliát, és teljes gázzal sütöm, pirítom. Ilyenkor sűrűn locsolgatom a lével, ha kell veszek el belőle,hogy már ne legyen sok alatta. Ha készre sült kiszedem, leborítva pihentetem tálalás előtt.
Most forgatott újburgonyával tálaltam.
A krumplit 15 percre sós vízben áztatom, így könnyebben lejön a héja. Nem dörzsölöm agyon, csak ami lekívánkozik. Van egy erre elkülönített nyeletlen kis körkefe, remekül lehozza a nem kívánatos részeket. Ezután forrásban lévő vízbe dobom a kisebb darabokra vágott krumplikat, 10 percig főzöm. Kiszedem, leszárítom. A pecsenyezsírból veszek egy serpenyőbe keveset,és ebben kevergetve megsütöm, egy kis ág rozmaringgal. Pillanatok alatt elkészül, és micsoda illata van!
Saláta keverékkel szoktam általában kísérni, nagyon szeretem az előre csomagolt friss leveleket, sokszor praktikusabb a piaci, még jó permetesnél.
Egy kis tálban elkeverek kevés natúr joghurtot, citromlevet, mustárt , csipet sót, cukrot, reszelek egy kevés fokhagymát hozzá, pirospaprikát szórok rá.
A salátaleveleket ebben forgatom össze,szelek hozzá kígyóuborkát, paradicsomot is.

Nem nagyon tudok elképzelni ennél finomabb ünnepi ebédet, egyik legkedvesebb ételünk.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, a körettel, a salátával együtt, így elfogadnám!:-))

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűen megsütötted!
    Nekem is be kellene iktatni, de még a fagyasztóban vannak.

    VálaszTörlés
  3. Hű nagyon guszta. Jöhet holnapi ebédnek, ma már túl vagyunk rajta :))))), bár még van a vacsi

    VálaszTörlés
  4. -Andi,szívesen megkínálnálak!:)

    -Daisy,köszi,én nem késlekednék!:)

    -Bianka,ablakot nyiss!:)))

    VálaszTörlés
  5. Régen ettünk kacsát épp itt lenne az ideje!
    Tiédet látva Brigi kedvet kaptam hozzá!

    VálaszTörlés
  6. Csodásan néz ki, szívesen tesztelném. :))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails