2010. június 23., szerda

Madártej


A kicsit ritkább jelentkezésem oka, az igen bőséges meggy termésünk. Tehát felment a legényem a fára, és csak szedte, szedte. Én pedig szorgalmasan tettem üvegbe, hűtőbe. A mérleg: 80 üveg befőtt, tíz csomag a fagyóba. Vittünk még Anyukáméknak is. Nálunk a meggy amolyan családi ereklye, nagyon szeretjük minden formában. Szerencsére nagyon szépen termett az idén , a rossz idő ellenére is. Amit lehet meg kell becsülni, mert nem tudni mit hoz az idei év. Lesz-e barack, vagy valami más gyümölcs, és talán megfizethető áron? Ez még nem nagyon derül ki, de sejteni lehet, ha ilyen marad az idő, nem sok jóval kecsegtet. Legalább ez már biztonságban van.
Ennyit a meggyről, most hoztam egy kis finomságot.
Hozzávalók:
2 liter tej
8 tojás
8 ek.cukor + a fehérjébe 3 ek.
2 cs. vaníliáscukor
csipet só
1 ek. liszt
1 citrom héja
A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verem. A tejet a sóval, a vaníliáscukorral felteszem a tűzhelyre. Hagyom megeledni, de nem szabad forrnia. Vízbe mártott kanállal habgaluskákat szaggatok bele.1 percig hagyom, majd egy szűrőlapáttal megfordítom. Újabb egy perc, és szedem is ki. Amikor mindet megfőztem a tojások sárgáit a cukorral habosra keverem, hozzáadva a lisztet is. A citromhéj is belekerül. A tejbe öntöm, és takaréklángon folyton keverve enyhén sűrűre főzöm.

Ha kész, kiszedem, tetejére ültetem a habhegyeket, és nagyon várom, hogy kihüljön. Megszórom tortadarával, és lehet is kanalazni.

8 megjegyzés:

  1. Ebből kérek én is!! Nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
  2. Végre valaki aki úgy készíti a madártejet ahogy én:)Akárhány helyen láttam,mindenhol a pudinggal besűrített változatot találtam.Én úgy gondolom ez az igazi,amikor a tojássárgák és egy pici liszt sűríti be.Nagyon guszta;oPPPP

    VálaszTörlés
  3. Én még sosem készítettem, így nem tudom, hogyan kell készíteni, de látványra valami csodálatos és biztos isteni

    VálaszTörlés
  4. -Juci, máris repítem!:)

    -Niki,köszönöm! Én sok dologgal vagyok így,szeretem a hagyományos eljárásokat,nem véletlenül volt ez régen is így. Pl. nagyon sok linzert,és tésztaalapot én zsírral szoktam begyúrni,nem margarinnal. Valahogy ezt én így szoktam meg,így tanultam Anyukámtól.Persze pártolom az egészséges ételeket is,viszont vannak kicsi titkok,amiket csakis a régiek tudták úgy,ahogyan ma már csak szeretnénk mi is .:)

    -Bianka,érdemes megkóstolni,nagyon finom!:)Próbáld csak ki,nem bánod meg!

    VálaszTörlés
  5. Én is így vagyok vele...Párom javaslatára újra zsírral főzünk,no,azért az olajat nem száműztem teljesen de a magyarosabb ételeket zsírral készítjem.Én a nagymamámtól tanúltam a madártejet így elkészíteni,és nagyon sok dolgot úgy készítek ahogy láttam a nagymamámtól.Viszont a pogácsát a linzert még eddig margarinnal készítettem,de ezután zsírral is kipróbálom:))))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szeretem, pont ugyanígy, mint te.
    Az összes meggyet leverte a vihar anyósék fáiról. Pedig 15 fájuk van és ebből van egy kis pénzecskéjük tüzelőre.:(

    VálaszTörlés
  7. Mónika,nagyon sajnálom ,nekünk szerencsénk volt.Két nagyobb fa közt bújik meg ez a bőtermésű,így megúszta a nagyobb kárt.

    VálaszTörlés
  8. Imádjuk!!! Örülök a nagy mennyiségnek, mert én alapból 3 l tejből készítem! Gyere be Brigitta hozzám a blogomra és nézd meg, milyen egyszerűen készíthető a hab a mikróban, az elmúlt években sok időt megspóroltam vele :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails