2010. június 29., kedd

Szilvásgombóc


Az örökbecsű "Indul a bakterház" című film jut eszembe számtalanszor, ha elkészítem. Az emlékezetes jelentetben mint tudjuk szuronyélen végzik szegény gombócok. Nálunk ugyebár ez teljességgel lehetetlen, mert röptében kapja el mindenki, olyannyira kedvenc kajcsi. Már vége az ókrumplinak, az újból pedig még óvatosan lehet csak készíteni, elég nagy a víztartalma, meg lehet kínlódni vele rendesen. De sikeresen rábeszéltek, így hát nekiálltam.
Hozzávalók 10-15 db-hoz
50 dkg burgonya
2 tojás
csipet só
kb. 50 dkg liszt
A burgonyát megtisztítom, vékony karikákra szelem, és sós vízben puhára főzöm. Még melegen összetöröm és kicsit hagyom hűlni. Figyeljünk rá, hogy még langyos legyen amikor elkezdünk vele dolgozni, különben nem veszi fel a lisztet. Tehát beleütöm a tojásokat, sózom, és fokozatosan hozzáadva a lisztet gyúrni kezdem. Sokan az eléggé mancsolós munkától riadnak vissza, engem nem zavar,mert ahogy gyúrom, úgy jön le a kezemről a ragacs. Arra is figyeljünk,hogy ne legyen teljesen száraz a tészta, és kemény, mert nem lehet akkor gombóccá formálni, nem ragad össze. Igényelhet még lisztet, ez a krumplitól is függ.Egy kicsit pihentetem, majd egy nagy lappá nyújtom. Négyzeteket vágok belőlük, és mindegyik közepébe egy fahéjas cukorba mártott szilvát ültetek. Összefogom a csücskeit, és jól összenyomom, majd kerekké görgetem.
Egy lábasban vizet forralok, sót teszek bele. Óvatosan beleteszem a gombóckákat, néha kevergetve főzöm. Ha feljönnek a víz tetejére akkor készen vannak. Leszűröm, hideg vízzel leöblítem. Egy serpenyőben kenyérmorzsát pirítok kevés olajon, megcukrozom, és beleforgatom a gombócokat. Aki szereti fahéjas cukorral megszórva fogyaszthatja.
Szoktam lefagyasztani is, akkor nem főzöm meg. A fagyos gombócot egyenesen a vízbe teszem, mire megfő, akkorra kienged, és nem lesz szottyoska.

5 megjegyzés:

  1. A világ legefinomabb étele, amiből százat is képes lennék megenni. Fenséges

    VálaszTörlés
  2. Fincsi, kár hogy a gyerekeim ezt sem eszik, ezért igen ritkán készítem....

    VálaszTörlés
  3. A fagyasztás szuper ötlet, még nem próbáltam!
    Mi sárgabarackkal szeretjük igazán. :))

    VálaszTörlés
  4. Éppen ma főztem én is, bár kevesebb liszttel kevertem be, mert 1 kg krumplira 300-400 g lisztet adagoltam. De én héjában főztem... Ha hámozom és úgy főzöm, akkor lágyabb lesz és több lisztet vesz fel.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails