2010. november 14., vasárnap

Emeletes torta


Hetvenedik születésnapra készült ez a torta, egy kedves rokonomnak. Nagy a család nővéremék részéről, így nagy torta kellett. Csokisra esett a választás, hisz azt általában ugye mindenki szereti.
A tészta szokásos piskótámból készült most is.
Az alsó torta 9, a felső 6 tojásból volt.
Ezekhez kell:
tojásonként 2 dkg cukor, és 2,5 dkg liszt
fél tasak sütőpor
A tojásokat kettéválasztom, a fehérjét elkezdem habbá verni. Félidőben hozzáadom a kimért cukor felét. A többit a sárgájával keverem el. Ha kemény a hab, lassabb fokozaton adagonként keverem bele a sárgákat. Ezután már csak fakanállal adom hozzá a sütőporos lisztet. Sütőpapírt teszek a tortaforma aljába, és beleöntöm a masszát. Előmelegített sütőben lassan, majd egy órát sütöm, hogy tökéletesen átsüljön. Mindkét tésztát megsütöm, és hagyom rácson kihűlni. Az alsó alapot 4 részre , a felsőt 3-ra vágom vízszintesen.
Ganache krémmel töltöttem őket :
1,5 liter cukrozott tejszín
600 g csokipasztilla
ha szükség van rá,habfixáló
A tejszínt a csokival közepes lángon állandóan kevergetve felforralom, majd hagyom teljesen kihűlni. Egy éjszakára a hűtőben hagyom. Másnap, amikor töltöm a tortát kemény habbá verem, és a lapokra kenem. Összeállítom a tortákat, a külsejét vaj, és porcukor fehérre kevert elegyével lekenem. Megy a hűtőbe legalább két órára, nálam ez is most egy éj volt. Másnap reggel kezdtem a marcipánnal bevonni. Kaptam egy szilikonos textúra lapot, amit máris imádok.
Azzal mintáztam meg a marci felületét. Jól megszórtam étkezési keményítővel a lapot majd a kinyújtott marcipánra fektettem, és a sodrófát átgörgetve mintát nyomtam a marcira.Ezután óvatosan átemeltem a tortára, és finoman lehúztam a mintázót róla.Odaigazítom a tészta oldalaihoz, és levágom a felesleget. Amikor készen volt az alsó, azt már nem a hűtőbe, hanem a hideg folyosóra vittem,mert így nem indult "izzadásnak" a marcipán. A felső tortát is elkészítettem, ideje volt egymásra illeszteni őket. Az alsó tésztába négy közepesen vastag hurkapálcát szúrtam ,amit előzőleg méretre vágtam. Erre került egy vastag tortapapír, majd a felső emelet. Amikor a helyére került, 2 hosszabb saslikpálcát az egész két szinten keresztül szúrtam, ezzel stabilizáltam az építményt. Az előzőleg elkészített virágokat a helyükre illesztettem.
Sajnos a képek a színeket nem egész élethűen adják át,ennél kicsit bordóbbak voltak a színes virágok.



Nagyon meghatódott az ünnepelt,és ízlett mindenkinek a torta.

10 megjegyzés:

  1. Brigikém ez csodaszép lett! A krém is csoda finom lehet!:) Textúra lapot én is szeretnék csodaszép mintát ad!:)

    VálaszTörlés
  2. Brigitta, ez már súrolja a profizmust.
    Csodaszép lett!!! A mintázott marcipán borítás különösen széppé tette, de az egész nagyon szép lett.
    Mennyi marcipán ment el a tortára?

    VálaszTörlés
  3. NAgyon szép lett és finom is lehetett. Kedvenc tortakrémmel töltötted.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett! Én is meghatódnék egy ilyen tortától :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek!:)

    -Daisy,köszönöm! Elég sok marci ment rá,jó másfél kg. Inkább nagyobbra hagytam,mint kevés legyen. Én nagyon szeretem a Szamos marcipánt. Igaz nem olcsó,de ha minőséget akar az ember,nem csalódik. Könnyű vele dolgozni,nagyon szépen lehet színezni is.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails