2011. január 23., vasárnap

Pozsonyi kifli


Az az igazság, hogy nem vagyunk oda a hagyományos beigliért. Inkább a keltes ,kalácsos hajtogatottat szeretjük. De valahogy ellenállhatatlan vágyat éreztem az ünnepek előtt, hogy megsüthessem, kóstolhassuk ebben a formában is. Mónikától kértem tanácsokat, és tudakoltam tőle mindenfélét.Végül is Nála láttam ezt a receptet, és aszerint sütöttem meg. Onnan hozom az eredetei leírást. Egyenesen a beiglinél talált leírást teszem ide, mert a tészta ugyanaz.
Hozzávalók:
90 dkg liszt
1 ráma
12,5 dkg zsír
1 dkg só
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
2,5 dl hideg tejszín és víz keveréke ( lehet, hogy kevesebb kell, függ a liszttől)
2,5 dkg élesztő.
A hozzávalókból kemény tésztát dagasztunk, az élesztőt bele kell morzsolni a lisztbe. Fél órát pihentetjük, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Kb 28-30 dkg-os adagokra. A4-es méretűre kinyújtjuk és rákenjük a tölteléket, úgy hogy a széleken 2 cm-t üresen hagyunk. A töltelék se legyen kevesebb, mint a tészta. Jobbról és balról is ráhajtjuk az üresen hagyott részt és felcsavarjuk. Megkenjük tojássárgájával és a melegen hagyjuk szikkadni. Majd megkenjük fehérjével és akkor a hidegen szárítjuk. Sütés előtt megszúrkáljuk, hogy ki ne repedjen. :))
Dió vagy máktöltelék:
70 dkg dió vagy mák
20 dkg mazsola
10 dkg darált keksz
10 dkg apróra vagdalt birsalmasajt
1 alma
fahéj
2 dl víz
30 dkg cukor
A vízből, cukorból szirupot főzünk és ezzel forrázzuk le a diót vagy mákot. A többi finomságot is belerakjuk.

Ha már Mónikát említem, akkor ideteszem rendhagyó módon a másik finomságot is, amit a blogjában találtam. A gyümölcskenyér is nagyon finom lett, igazi csemege.
Gyümölcskenyér:
Hozzávalók:
16 dkg liszt
12 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
3 tojás
2 ek rum
fél sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
15-20 dkg mazsola, dió, csoki stb vegyesen.

Elkészítés:
A rámát habosra keverjük a porcukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beletesszük a rumot, vaníliás cukrot és a sütőporos, szódabikarbónás lisztet. Végezetül lazán hozzávegyítjük a tojások felvert fehérjét és a gyümölcsöket. Formába öntjük és 180 fokon kb 50 percig ( tűpróbáig ) sütjük.
Egy őzgerinc formába elég ez a mennyiség.

Köszönöm szépen Mónika!
Ezzel nagysokára zárom is a karácsonyi sütik sorát,az idén remélem időben sikerül majdí megosztani veletek az elkészült ételeket.

7 megjegyzés:

  1. :-) Csatlakozom Mónikához! Guszták! :-)

    VálaszTörlés
  2. Ettől a gyümölcskenyértől most összefutott a nyál a számban...:))))) Köszönöm az élményt!
    Kérlek Te is látogasd meg a blogomat!
    Üdv,
    Kutya és Konyha
    http://kutyaeskonyha.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  3. Szia, kérlek nézz be hozzám, van ott Neked egy meglepi:-)
    http://citromhab.blogspot.com/2011/01/dijat-kaptam-ketszer-is.html

    VálaszTörlés
  4. -Nagyon kedvesek vagytok,köszönöm!:)

    -Kedves Autumn!
    Nagyon kedves vagy,szerettel köszöntelek nálam,megyek kukucskálok!:)

    Kedves Citromhab!
    Nagyon örülök Neked is,köszönöm,hogy olvasóm lettél! Köszönöm a meghívást,máris megyek!:)

    VálaszTörlés
  5. Bár ritkán sütöm, de nagyon szeretjük!!! Szép látvány mindkettő és finomak.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails