2010. március 13., szombat

Békebeli főtt kiflik


Igazi kultusza volt ennek a kiflinek egy időben a blogokon,fórumokon. Én is gyakran sütöttem,mert olyan könnyű,és légies a tészta a főzéstől,szinte repül.
A recept Innen van, most úgy írom,ahogy én készítem.
Hozzávalók:
3dl tej
0,5 dl olaj
60 dkg liszt /50 dkg BL-80+ 10dkg fehér tönköly/
1 kk.cukor
2 kk. só
1/2 kocka friss élesztő
A tejet meglangyosítom,és beleteszem a cukrot. Elkeverem,és rászórom az élesztőt. Amikor felfut,beleöntöm a dagasztógép táljába,hozzáadom az olajat,majd a lisztet. A sót kicsit később ,amikor már dolgozik a gép.Jó 15 percet hagyom a gépben,majd kiveszem,kicsit kerekre igazítom,és kelesztőtálban duplára keleszetem.
Annyi darabba vágom,amennyi kiflit szeretnék sodorni.Kis cipókra kerekítem,és letakarva 20 percig magára hagyom.

Hosszúkásra nyújtom,és feltekerem.

Ismét ottfelejtem úgy 40 percre,ez mindenkinél egyéni,nálam kicsit hűsebb a konyha,így tovább tart.
A kelesztés vége felé felteszek egy fazékba vizet,egy kis cukorral,közben a sütőt is begyújtom.
Amikor gyöngyözik a víz,belemerítem kb 6-7 másodpercre a kifliket. Ezután a papírral bélelt sütőlapra ültetem őket.A végleges formára próbálom igazítani,ugyanis már nem nagyon lehet a fürdő után mozgatni őket.

Megszórom őket nagyszemű sóval,és a meleg sütőbe tolom ami ekkor kb.180 fok.35 perc alatt készre sülnek.

Látnivaló,hogy kicsit ducika kiflák lettek,de mi így szeretjük.
Másnap is puha,igazán finom péksüti.

5 megjegyzés:

  1. Brigikém, mivel emailt nem találtam ahova írhatnék. Itt írom meg, hogy tepsid meg van.

    VálaszTörlés
  2. Eddig csak nézelődtem nálad, de most regisztráltam is.
    Nézz be hozzám légyszíves!

    VálaszTörlés
  3. Daisy,szeretettel köszöntelek,és nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails