A nagy klasszikus,Horváth Ilona által leírt recept szerint készítem,amióta csak kipróbáltam. Az igaz,hogy már kicsit átalakítottam a magunk ízlésésre a receptet,de ezek apró dolgok csak,a tapasztalásom alapján alakult. A családi ünnepek, a Karácsony,és a Húsvét elmaradhatatlan részei nálunk, ami a desszertet illeti. Mindenki kedvence.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
50 g porcukor
80 g zsír/lehet margarin is/
1 dl tej
csipet sütőpor
csipet só
1 egész tojás
1 dkg friss élesztő
Töltelék:
20-25 dkg darált dió
porcukor ízlés szerint
kevés vaníliáscukor
1 kisüveg baracklekvár
Bevonó:
100 g étcsoki
1 e.k. olaj
Az élesztőt a tejben egy kis cukorral felfuttatom. A lisztet a zsírral elmorzsolom,hozzáadom a cukrot,és a sütőport is.Mélyedést készítek a lisztbe,és beleöntöm az élesztős tejet,beleütöm a tojást is. jól összegyúrom,könnyű tészta legyen.
3 egyenlő részre osztom,az első lapot megkenem lekvárral,majd rászorom a cukros diót. Erre jön a következő tészta,azzal is így teszek. A 3.lappal beborítom az egészet,és elteszem 1 órát pihenni. Villával megszúrkálom a tetejét,és mehet a sütőbe. Előmelegített sütőben 180 fokon kb.40 percig sütöm,közben vigyázok a teteje nehogy megégjen! A csokimáz bevonóval készül. Jó minőségű étcsokit használok.
Ez az adag elég kicsi,egy kisebb tepsire való,nekünk pont elég.
Sokáig friss,tartós süti. Biztosan készül az elkövetkező Ünnepre is.
Orok kedvencunk!Husvetra en is keszitek,bejgli helyett:)
VálaszTörlésEdókám,nálunk is kötelező program!:))
VálaszTörlésBrigi én 50. szülinapomra Horváth Ilona szakácskönyvét kértem azóta én is abból készítem a zserbót! Nagyon guszta a tiéd gratulálok hozzá!
VálaszTörlésMég soha nem sütöttem zserbót. Éppen mostanában jutott eszembe, hogy illene megpróbálkoznom vele. Köszönöm a receptet! :)
VálaszTörlés...kb. mennyi lekvárt használsz ehhez az adaghoz?
Mary,igazi kincs a könyv,nekem nagyon régi,rongyos már,még a nővéremtől kaptam,akinek Anyukám adta.de van még egy ,ami még Anyumnál van.
VálaszTörlésEgycsipet,nagyon szívesen,beírom a recihez,elmaradt,bocsánat!De ideírom Neked .Egy kis üveg lekvár belemegy,de ez is ízlés dolga,ha lekvárosabban szereti valaki,tehet bele még,a dió feszívja,és nem ázik el a tészta.Viszont,akkor kicsit vastagabbra hagynám.
Nagyon guszta, én tavaly húsvétra csináltam utoljára, lehet az idén is elkészítem...? Megkívántam!
VálaszTörlésNálunk főleg Karácsonyra készül, akkor kötelező, néha máskor is :) Az én Horváth Ilonám is kissé elkopott kinézetű, pedig becsben van tartva vagy 30 éve :D
VálaszTörlés