2010. március 26., péntek

Zserbó


A nagy klasszikus,Horváth Ilona által leírt recept szerint készítem,amióta csak kipróbáltam. Az igaz,hogy már kicsit átalakítottam a magunk ízlésésre a receptet,de ezek apró dolgok csak,a tapasztalásom alapján alakult. A családi ünnepek, a Karácsony,és a Húsvét elmaradhatatlan részei nálunk, ami a desszertet illeti. Mindenki kedvence.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
50 g porcukor
80 g zsír/lehet margarin is/
1 dl tej
csipet sütőpor
csipet só
1 egész tojás
1 dkg friss élesztő
Töltelék:
20-25 dkg darált dió
porcukor ízlés szerint
kevés vaníliáscukor
1 kisüveg baracklekvár
Bevonó:
100 g étcsoki
1 e.k. olaj
Az élesztőt a tejben egy kis cukorral felfuttatom. A lisztet a zsírral elmorzsolom,hozzáadom a cukrot,és a sütőport is.Mélyedést készítek a lisztbe,és beleöntöm az élesztős tejet,beleütöm a tojást is. jól összegyúrom,könnyű tészta legyen.
3 egyenlő részre osztom,az első lapot megkenem lekvárral,majd rászorom a cukros diót. Erre jön a következő tészta,azzal is így teszek. A 3.lappal beborítom az egészet,és elteszem 1 órát pihenni. Villával megszúrkálom a tetejét,és mehet a sütőbe. Előmelegített sütőben 180 fokon kb.40 percig sütöm,közben vigyázok a teteje nehogy megégjen! A csokimáz bevonóval készül. Jó minőségű étcsokit használok.
Ez az adag elég kicsi,egy kisebb tepsire való,nekünk pont elég.
Sokáig friss,tartós süti. Biztosan készül az elkövetkező Ünnepre is.

7 megjegyzés:

  1. Orok kedvencunk!Husvetra en is keszitek,bejgli helyett:)

    VálaszTörlés
  2. Edókám,nálunk is kötelező program!:))

    VálaszTörlés
  3. Brigi én 50. szülinapomra Horváth Ilona szakácskönyvét kértem azóta én is abból készítem a zserbót! Nagyon guszta a tiéd gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés
  4. Még soha nem sütöttem zserbót. Éppen mostanában jutott eszembe, hogy illene megpróbálkoznom vele. Köszönöm a receptet! :)
    ...kb. mennyi lekvárt használsz ehhez az adaghoz?

    VálaszTörlés
  5. Mary,igazi kincs a könyv,nekem nagyon régi,rongyos már,még a nővéremtől kaptam,akinek Anyukám adta.de van még egy ,ami még Anyumnál van.

    Egycsipet,nagyon szívesen,beírom a recihez,elmaradt,bocsánat!De ideírom Neked .Egy kis üveg lekvár belemegy,de ez is ízlés dolga,ha lekvárosabban szereti valaki,tehet bele még,a dió feszívja,és nem ázik el a tészta.Viszont,akkor kicsit vastagabbra hagynám.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszta, én tavaly húsvétra csináltam utoljára, lehet az idén is elkészítem...? Megkívántam!

    VálaszTörlés
  7. Nálunk főleg Karácsonyra készül, akkor kötelező, néha máskor is :) Az én Horváth Ilonám is kissé elkopott kinézetű, pedig becsben van tartva vagy 30 éve :D

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails