2010. március 28., vasárnap

Keltekercs


A tavaszi nagytakarítást most fejeztem be. Egészen a múlt hét elejétől tartott,mivel ugye dolgos hétköznapok is vannak. Viszont vacsora is kell,ilyenkor jó,ha valami egyszerű,gyors,de azért a fogunkhoz való készül. Ez az egyik napon került az asztalra.
Hozzávalók:
1 közepes fej kelkáposzta
50 dkg darált pulykafelsőcombfilé
1 tasak rizs
3 db főtt tojás
10 dkg kockázott bacon
kb.1 dl főzőtejszín
1 nagy pohár tejföl
1 egész tojás
só,bors,kakukkfű
A káposzta külső,szennyezett leveleit leszedem. Óvatosan lefejtek 6-8 db-ot,számolva az esetleges veszteségre is. Levágom a vastag erezetét,és forrásba lévő szódabikarbónás vízbe teszem addig,amig majdnem puha. Ezt nem tudom így mennyi idő,figyelni kell,nehogy nagyon puhára főjjön.Amikor jónak találom,akkor vigyázva kiszedem őket, egy szűrőbe ,leöblítem hideg vízzel. Konyharuhára fektetem a leveleket,és leszárítom.
Amíg ez megtörténik,addig elkészítem a tölteléket. A bacont kevés olajon megpirítom,ráteszem a husit,és együtt kevergetem tovább,amíg ki nem fehéredik. Ekkor egy kevés főzőtejszínt öntök bele,de éppen,csak annyit,hogy egy kicsit lazább legyen. A rizs ezúttal tasakos.lehet,hogy eretnekség,de én bizony szeretem. A dobozon leírtak szerint elkészítem,leöblítem. Hozzáadom a keverékhez,és az előzőleg keményre főtt tojásokat is beleszelem.Közben ízesítem,sóval,borssal,kakukkfűvel.
A levelekre elosztom a tölteléket, a két rövidebb szélét behajtom,és hosszában feltekerem.Tűzálló tálat kivajazok,belesorakoztatom a tekercseket.A tejfölbe ütök egy egész tojást,kicsit sózom, jól kikeverem,és nyakonöntöm őket. Előmelegített sütőbe tolom,és addig sütöm,míg szépen megpirul a teteje.
A tejföl körbeöleli,megsűrűsödik körülöttük,nagyon fincsi tud lenni.
Könnyű,de mégis laktató étek.Előre el lehet készíteni,és csak a tejfölt kell rátenni a sütéshez.

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails