2010. február 28., vasárnap

Meggyes piskóta


Szinte minden hétvégén készül valami kis nassolni való nálam. Előtte persze ,amikor kérdőre vonom a kis családom mit ennének a vasárnapi ebéd után ? A válasz egy tanácstalan fejcsóválás. Akkor sorra kérdezem a kedvenceiket,de a bőség zavarában ezután végképp nem tudnak dönteni. Volt már úgy,hogy : jó,akkor ezennel semmi nem készül,majd egy kis keksz is megteszi. Igen ám,de alig,hogy rendet rakok,egyszer csak nyílik a kamraajtó,és "Valamit úúúgy ennénk " felkiáltással kérdően néznek rám. No,éppen ezeket a szavakat megelőzendő,most ez az egyszerű de nagyon finom süti készült. Anyukámtól tanultam.
Hozzávalók:
3 tojás
3 ek.tej
1 kispohár tejföl/175g/
30 dkg liszt
1 tasak sütőpor
180g cukor
1 tasak vaníliáscukor
1 üveg meggybefőtt,vagy kb 1 kg meggy

A tojások sárgáját a cukrokkal kikeverem. Hozzáadom a tejet,ezután jön a tejföl ,közben folytonosan keverem. Amikor síma a massza,akkor adagonként beleöntöm a sütőporos lisztet. Jó sűrű elegyet kapunk. Most következhet a tojáshab,amit először felverek. Óvatosan összeforgatom a tésztával,sütőpapíros tepsibe símítom. Kirakom az előzőleg lecsepegtett meggyszemekkel.

Előmelegített sütőben 180 fokon, lassan, 40 percig sütöm.

Nem nagy adag,nekem van egy egészen kicsi,kb 22x16 cm-es tepsim,abban szoktam sütni,mert így szép magas lesz.
Porcukorral megszórva tálalom.
Azt mondták az érdeklődők,megért egy kamraajtó csapkodást!:)

2010. február 27., szombat

Virslis kifli


Írhattam vona hot-dogot is,de ez így,ebben a formában nem igaz. Legalábbis a külcsínyt illetően.
Úgy gondoltam,most egyszerűen rátekerem a tésztát a virslire.
Remélem nem kövez meg senki,de ezt a tésztát is Limarától tanultam,nem tehetek róla,nekem az Ő receptjei tökéletesek,és nem szívesen változtatok rajta,esetleg csak apróságokat. Nagyon sokrétűen fel lehet használni,majd később hozom amiket még szoktam készíteni.
Hozzávalók:
1pohár joghurt/140 g/
2 dl tej
1 egész tojás
0,5 dl olaj
2 ek. burgonyapehely
50 dkg liszt./én kenyérlisztet használok,némi fehér tönköllyel vegyítve/
1,5 tk só
1 tk.cukor
2,5 dkg friss élesztő
Könnyű tésztát dagasztok ,majd lefedve duplára kelesztem. Ezután lisztezett deszkán közepesen vékony lappá nyújtom. Derelyemetszővel csíkokra vágom. A virsliket megfosztom a bőrüktől. Elvágom őket a kívánt méretre,megkenem mustárral. Fogom az egyik tésztacsíkomat,és a virsli végétől kezdve elkezdem rátekerni úgy,hogy a csíkok félig fedjék egymást. Ezt mindegyikkel így teszem. Amikor készen van,sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket,letakarom egy konyharuhával,és pihentetem jó fél órát.

Lekenem őket egy tojássárgával. Előmelegített sütőben 180 fokon kb.30 percig sütöm.

2010. február 25., csütörtök

Kolbászos csónak


Első látásra megtetszett.A férjem is ezt mondta,amikor megmutattam neki.El is dőlt mi lesz a délutáni uzsonna.
Limara útmutatása,és receptje szerint készült.
Hozzávalók:
1 kis pohár joghurt (140 g)
kb. 2 dl tej
1 tojás (elhagyható, tejjel pótolható)
0,5 dl olaj
2 tk. só
40 dkg liszt
10 dkg graham liszt
2 ek. burg.pehely (elhagyható)
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztő
Így szerepel eredetileg ,de hozzáteszem,hogy én most tönköly lisztet használtam graham helyett.
A hozzávalókat robotgéppel összedolgoztattam,és eltettem,míg duplájára nem kelt.Amikor megtörtént,a gyúródeszkán elosztottam 8 gombócra,és letakartam 15 percre.Ezután hosszúkásra nyújtottam,és háziszalámival megpakoltam.Feltekertem,és tepsire helyeztem őket.Pengével bevágtam,és megszórtam sajttal.Újra pihenni mentek,ezután az előmelegített sütőbe.30 perc alatt lettek készen.
Finom,puha kiflik lettek,még jutott reggelire is,egy bögre teával remek volt.

2010. február 23., kedd

Gyógyító galambleves


Valami csúnya ,köhögős vírus söpör az ovisok között.Nem kerülte el az én amúgy elég jó immunrendszerű kicsi lányomat sem.Muszáj volt itthon maradni.
Akkor készült ez a leves.
Itt a mi vidékünkön elég gyakorta előforduló étel,erre ugyanúgy tenyésztik haszonállatként a házigalambot,mint bármelyik másik baromfit.Régen,de ma is szokás,hogy a gyermekágyat fekvő anyáknak előszeretettel kínálták,és hitték,ettől hamarabb erősödnek.De bármilyen betegségből lábadozónak is nagyon hatásos étek.Nekünk apósomék szokták adni a szárnyast mert Ő nagy galambász.
Én általában valami más levesnek való szárnyas csontos alkatrészével együtt főzöm,ez nem is tudom,valahogy megszokás nálam.
Ugyanúgy szokás készíteni,mint a többi húslevesté, jó sok zöldséggel:
-sárgarépa
-fehérrépa,
-zellergumó+zöld
-karfiol
-karalábé
-zöldpaprika,
-vöröshagyma egészben
-fokhagyma egészben
-petrezselyemzöld
-egész feketebors
-só
Ez mind ízlés szerint.
Felteszem a húst hideg vízben,közepes lángon.Hagyom felforrni,nem nagyon,csak hogy a habja feljöjjön a tetejére.Amikor ez megtörténik,leszedem,és utána zöldségezem fel.Ekkor már visszaveszem a lángot alatta,és akár 2 órán át is gyöngyözve főhet,ez a galamb korától függ.Amikor kész,leszűröm,és befőzöm valamilyen levesbetéttel.Ez esetben házilag készített csigatésztával,kívánság szerint.
A kis betegem 2 napon kereszetül szinte csak ezt kért,másra nem nagyon volt étvágya a drágámnak..Már kifele haladunk a betegségből,bizton állíthatom a leveske is sokat javított a helyzeten.

2010. február 22., hétfő

Pollentás kenyér


Az egyik legfinomabb kenyér,amit Limarától tanultam.Évek óta a családi asztalra kerül.Aki kipróbálja,biztosan rabja lesz.
A munkát a sütést megelőző napon egy előtésztával kezdem.A recept szóról -szóra eredeti.
Kovász:
130 g víz
17 g aktív kovász
3 g friss élesztő
200 g BL 80 liszt
Ezeket jól összedolgozom, a végén már kézzel.Egy edénykébe teszem,letakarom,és reggelig nincs vele dolgom.
Másnap előveszem,és darabokra csipkedve a kenyér sütő üstjébe teszem.
Tészta
160 g víz
20 g vaj
csipet aszkorbin
10 g só
300 g BL 80 liszt
8 g élesztő
A fent megadott vízből keveset a tésztához adok,és egyneművé kevertetem a géppel.Ha csapkodna,kicsi lisztet is szórok rá.Én így szoktam az öregtésztával is,mert könnyebb utána összedolgozni a gépnek.Amikor szép síma,sorba belepakolom a többi hozzávalót is.Most rendes dagasztóprogramon indítom,és 20 percig hagyom a masinát.A vége előtt 5 perccel adom hozzá a megfőzött,kicsit langyos kukoricadarát.
Pollenta
175 g víz
35 g kukoricadara
Volt,hogy előző nap ezt is elkészítettem,hűtőbe tettem,és kissé melegítve kevertettem a tésztához.
Most már nem hagyom magára,mert alaposan ellágyíthatja az állagát.Nekem mindig kell még egy kevés liszt hozzá.
Ha leáll a gép,még kézzel átgyúrom kissé a kész tésztát.Lehet látni az apró pöttyöket.
Elteszem kelni,hogy duplájára nőjön.Majd egy erre alkalmas tálba,ami nálam egy gyümölcsmosó kosár,egy konyharuhát teszek,amire lisztet szórok.Fejjel lefelé belehelyezem a tésztát,és hagyom,hogy szépen megkeljen.Utána óvatosan a jénaimba borítom,és éles eszközzel körben bevágom a tetejét.Megszórom még kicsit a darával,majd jól lefújom virágspriccelővel.Ráteszem a jénai tetejét.
Előmelegített sütőben 180 fokon 50 percig sütöm.Amikor kész,kiveszem,ugyancsak levizezem.Messziről lehet hallani,hogyan cserepesedik a héja.
A végeredmény egy nagyon finom,légiesen könnyű,ropogós héjú kenyérke lesz.

2010. február 20., szombat

BMW torta


A sógorom szenvedélyes híve ennek a márkának.A születésnapjára leptem meg ezzel a tortával.Nagyon tetszett neki ,az ízére sem volt panasz.A borítást Kiskukta fondantjából készítettem.Méltán népszerű,remek vele dolgozni!
Én,aki marcipánhoz vagyok szokva nagyon meglepődtem,milyenkönnyen lehet nyújtani formázni.Persze,azért vannak fortélyok,mert ha nagyon lágy,ragad,ha nagyon sok porcukrot használok hozzá, ,akkor meg száraz,törik.Előzetes kiokosítás után begyúrtam 2 adagot.Kellet is,hiszen nem kicsi a torta.Az első adaghoz kicsit több porcukrot használtam,.azt színeztem végül is.A másodikat jóval lágyabbra hagytam,és azzal nagyon könnyű dolgom volt.Kicsit ,kevés margarinnal átgyúrtam,és már lehetett is nyújtani.
De ne szaladjunk előre,nézzük a tésztát.
Hozzá tartozik az egészhez,hogy nagyon sokáig nem tudtam jó piskótát sütni.Beesett,szalonnás volt a közepe.Míg nem az NLC-n rá nem bukkatnam MsPisti egyik receptjére,és útmutatására.Gondoltam,mi veszteni valóm van,kipróbálom.Elsőre hatalmas,levegős lyukacsos piskótát sikerült kapnom.Nagyon megörültem,mert akkoriban kezdtem a családnak házi tortákat gyártani.Tehát Pisti receptje alapján sütöm a tortalapokat azóta is,ami roppant egyszerű.
-Minden tojáshoz 2 dkg cukrot,és 2.5 dkg lisztet számolunk.Lehet bele tenni kevés sütőport is,Ő azt írja nem kell,én azért szoktam egy keveset tenni.
Ez a piskóta 26cm-es formában készült.
Hozzávalók:
-8 tojás
-16 dkg kristálycukor
-20dkg finomliszt
-1 teáskanál sütőpor
A tojások fehérjét robotgéppel jó keményre felverjük .Félidőben hozzáadjuk a cukor felét.A sárgákat jó habosra kikeverjük a cukor másik felével.Kisebb fokozaton óvatosan,kisebb adagokban a cukros sárgát beleöntjük a habba.Egy kicsit hagyjuk,hogy elkeveredjenek.Ezután már csak fakanállal dolgozunk.Óvatosan,hogy ne törjük a masszát,a sütőporos lisztet belekeverjük.Egy jó masszív.nem folyós tésztát kell kapjunk.
A sütőforma aljába papírt szabunk.Én a szélére körben nem szoktam, semmit tenni.Beleöntjük az alaptésztánkat,és előmelegített sütőben kb.160 fokon lassan,majd 50 percig sütjük.Ez persze attól függ,kinek milyen sütője.Én elég lassan szoktam sütni,hogy szépen átsüljön.A mikor készen van,kiveszem,kicsit hagyom a formában hülni,majd késel körbevágom a keret mentén.Gyönyörűen ki szokott jönni.Ha teljesen kihűlt tortavágóval annyi lapba vágom,amennyire szükségem van.
Most csokikrémmmel töltöttem meg,amit egy kedves ismerősömtől,Enikőtől tanultam.
Krém:
-25 dkg porcukor
-4 e.k. jó minőségű kakaó
-2 e.k. étkezési keményítő
Ezeket szárazon elkeverjük,majd hozzáadunk:
-4 egész tojást
-25 dkg margarint
Vízgőzre tesszük az edényt,és jól besűrítjük.Ez eltarthat 10 percig is.Ne hagyjuk a vizet alatta forrni!
Amikor jó sűrű,akkor azonnal tegyük hideg vízzel teli edénybe a tálkát,és kavargassuk.
Még langyosan keverjünk el benne 20 dkg vajat,és ízlés szerint porcukrot,ha kell.
Ezután teljesen hűtsük ki.Amikor ez megtörtént,,kezdhetjük a lapok betöltését.A képen is látszik mennyire jó állagú,és színű krémünk van.Ez a mennyiség pontosan elég lett a három laphoz
Miután készen vagyunk,tegyük legalább egy éjszakára a hűtőbe,hogy összeérjenek az ízek,és az egész torta masszívvá hűljön.Ha erre nincs módunk,akkor is legalább 2-3 órára érdemes.
Majd kivesszük,lekenjük kevés pocukorral elkevert vajjal,és addíg tartsuk hidegben,amíg a vaj jól meg nem szárad a külsején.
Kezdhetjük a bevonást.
Először körben ,a fehér részt tettem rá.

Majd a megszínezett keret részt.

Ezek után csak a belső kicsi rész maradt,azt is kiszabtam,és sorban feltettem a megfelelő helyekre.
Sikerült vele örömet szereznem,és az az esetleges hibákat is feledtette velem.

2010. február 17., szerda

Blogom első díja

Nagy meglepetés ért,alig hogy elindult a blogom. Kiskukta ajánlotta nekem a Kelt tészta művésze megtisztelő címet.
Nagyon köszönöm,igazán meghatódtam.
Én is,mint sokan a kedves blogtársak közül, E.Margitka fórumán kezdtem olvasgatni.Nagyon kedves kis társaság gyűlt össze,és a mai napig gyarapszik az érdeklődők száma.A babázós évek alatt kezdtem jobban belemélyedni,igaz előtte már meg volt a kenyérsütőm,de a sok kudarc után szépen pihent a szekrényben.Miután megismerkedtem ezzel a lelkes kis csapattal azonnal újraéledt a kedvem.Rengeteg próbálkozás,és- bizony volt kudarc is-végül a sok segítség behozta a gyümölcsét.Végre sikerült igazi ,házi kenyeret sütni,és ezután nem telt el nap,hogy ne lett volna az asztalon saját készítésű kenyér,péksüti.
Ebben vitathatatlanul nagy érdeme van Limarának, aki fáradhatatlanul igyekszik segíteni a hozzá fordulóknak.
-Ezért Neki ajánlom nagy szerettel ezt a díjat,hisz mindannyian tudjuk,Ő művészi szinten bánik minden kelt tésztával.Fogadd szeretettel Kedves Marcsika!
-Másodsorban visszaküldöm jó szívvel a feladónak..Neki is remek ötletei vannak miként lehet minél háziasabb,egészségesebb egy kelt tészta.Nagyon jó barátság alakult ki köztünk,sok hasznos dolgot tanulunk egymástól.Remélem Te is így érzed!
-Küldeném a többi kedves fórumozó Péktársamnak,akik napota örvendeztetik meg családjukat saját készítésű pékárúval.Fogadjátok szerettel kedveseim!
Úgy,mint:,
Moha,,Mónika Mary Valika Edó és mindenki aki naponta látogatja a fent nevezett fórumot.
Észrevehető,hogy szinte mindenki egymás között is kiosztotta a díjat,ebből is látszik milyen összetartó kis csapat a mienk!
Végül,de nem utolsó sorban küldöm a többi kedves blogírónak,aki valaha már megörvendeztette a környezetét a kezéből kikerült kelt portékával.

2010. február 16., kedd

Hentestokány rétegezve.


Ezzel az étellel a munkahelyi menzán találkoztam évekkel ezelőtt először.Ahhoz képest viszont igen ízletesnek tűnt már akkor is.Azóta nálam is terítéken van legalább havonta.Az ízvilága elnyerte a család tetszését is.
Viszont kicsit másképpen készítem,ugyanis eredetileg tésztával kínálják.Nálunk ezt a sültkrumpli váltja fel.Rétegezve egy sütőtálba teszem,közte reszelt sejt rejlik.Mindenestől beteszem a sütőbe egy kicsit,éppen hogy a sajt elolvad,és összemelegszik minden.Csirkéből és sertés húsból is finom,én most csirkecomb filéből készítettem.
Hozzávalók:
40 dkg hús kockára vágva
120g bacon,vagy füstölt szalonna
2db közepes csemegeuborka
1 púposkanál sűrített paradicsom
50dkg burgonya
15dkg reszelt sajt
1 kisebb póréhagyma
A szalonnát kevés olajon kiolvasztom,utána rádobom a hagymát.Kicsit hagyom ,hogy puhuljon,utána az apró kockára vágott uborkát is hozzáadom.A sűrített paradicsommal most elkeverek mindent,és végül a húst is beleteszem.Jól összeforgatom,és annyi vízzel engedem fel,hogy éppen ellepje.
Amikor készen van,a karikára vágott,és megsütött burgonya egy részét a sütőtál aljába teszem,egy adag húst elosztok rajta.Megszórom reszelt sajttal.Ezt addig ismétlem,amíg van hozzávaló.Legfelülre krumplit teszek,és jól megszórom sajttal .
Beteszem az előmelegített sütőbe,és ahogy fentebb is írtam összemelegítem.Figyelek arra,hogy a teteje nehogy megégjen.
Természetesen,lehet hagyományosan ,tésztával is fogyasztani.

2010. február 14., vasárnap

Túrós lepény


Egy tartalmas leves után remek második fogás.Gyakran készítem,mert szereti a család.Nagyon egyszerű finomság,nincs sok dolog vele.Szerencsére itt hozzájutok igazi házi túróhoz tejfölhöz.
Hozzávalók 20x30-as tepsihez:
A tésztához:
35dkg liszt
80g zsír
1 egész tojás
1 dl tej
1 kávéskanál só
Kevés cukor
1 dkg élesztő
Az élesztőt felfuttatom a langyos tejben.Egy tálba teszem a lisztet,és elmorzsolom a zsírral.Ezután mélyedést készítek a lisztben ,és a többi hozzávalót beleöntöm,és jól kidolgozom a tésztát. Pihentetem kb.30-40 percig.Addig elkészítem a túrót a tetejére.
A túróhoz:
1 kg túró
5 ek,cukor /ízlés szerint/
Cspiet só
5 dkg olvasztott vaj
2 ek.búzadara
1 egész tojás,és 3 tojásfehérje,
A tetejére
100g házi tejföl
A 3 tojás sárgája.
A a túrót a többi belevalóval elkeverjük.Nem érdemes mixerrel,mert akkor nagyon elfolyósodik,én mindig kézzel,fakanállal szoktam.
A pihentetett ,kinyújtott tésztát a zsírozott tepsibe igazítom.Kevés morzsát szórok a tetejére,hogy beszívja az esetleges nedvességet.Rásímítom a túrót,eloszlatom.A tetejére ráöntöm a tojássárgával kikevert tejfölt.
Előmelegített sütőben,kb 180 fokon addig sütőm,amíg a tetején szépen megsül a tejfől.

Lehet sósan is készíteni,és kaporral ízesíteni.Nem igazán szoktam sem citromhéjat,sem vanílíáscukrot tenni a túróba,mert nálunk így a megszokott,és az nekünk már nem ezt jelentené.De természetesen ez ízlés dolga.

2010. február 8., hétfő

Eperkrémleves

Sok eprem volt a nyáron,jutott a fagyasztóba is.Megmostam,leturmixoltam,és üvegekbe töltve ment fagyni.Ezt a módját jobban szeretem,mert nem kerül bele tartósító.Kicsi gyerek is eheti.
Most eperkrémleves készült belőle.
Hozzávalók:
-0,5 l sűrű epervelő
-kb.1 l víz
-szegfűszeg
-fahéjrúd
-vaníliáscukor
-1 citromkarika
-kevés só
-ízlés szerint cukor
-0,5dl tej
-2 sekély kanál liszt,vagy étkezési keményítő
Egy lábasban felteszem a vizet,beleteszem a szegfűszeget,fahéjrudat,citromkarikát,sót,cukrot,és felforralom.Közben kóstolgatom,és ha kell ízesítem.Amikor összeértek az ízek,ráöntöm az epervelőre,és rövid ideig főzöm még.Ha kell most is teszek még bele ízesítőket.Ezután a tejben elkeverem a lisztet.Veszek a levesből ki egy kicsit,elegyítem,majd hozzáöntöm .Ha keményítővel készítem,akkor csak elkeverem a hideg tejben ,és úgy öntöm a levesbe.Még egyszer felforralom,és kész.Beleteszem az egész eperszemeket,ez esetben szintén a fagyasztóból.Már nem főzöm tovább,így szépen egyben maradnak a szemek.Lehűtve tálalom.
Ha másnapra marad,vegyük ki a citromkarikát,mert megkeseredik.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails