2010. február 20., szombat

BMW torta


A sógorom szenvedélyes híve ennek a márkának.A születésnapjára leptem meg ezzel a tortával.Nagyon tetszett neki ,az ízére sem volt panasz.A borítást Kiskukta fondantjából készítettem.Méltán népszerű,remek vele dolgozni!
Én,aki marcipánhoz vagyok szokva nagyon meglepődtem,milyenkönnyen lehet nyújtani formázni.Persze,azért vannak fortélyok,mert ha nagyon lágy,ragad,ha nagyon sok porcukrot használok hozzá, ,akkor meg száraz,törik.Előzetes kiokosítás után begyúrtam 2 adagot.Kellet is,hiszen nem kicsi a torta.Az első adaghoz kicsit több porcukrot használtam,.azt színeztem végül is.A másodikat jóval lágyabbra hagytam,és azzal nagyon könnyű dolgom volt.Kicsit ,kevés margarinnal átgyúrtam,és már lehetett is nyújtani.
De ne szaladjunk előre,nézzük a tésztát.
Hozzá tartozik az egészhez,hogy nagyon sokáig nem tudtam jó piskótát sütni.Beesett,szalonnás volt a közepe.Míg nem az NLC-n rá nem bukkatnam MsPisti egyik receptjére,és útmutatására.Gondoltam,mi veszteni valóm van,kipróbálom.Elsőre hatalmas,levegős lyukacsos piskótát sikerült kapnom.Nagyon megörültem,mert akkoriban kezdtem a családnak házi tortákat gyártani.Tehát Pisti receptje alapján sütöm a tortalapokat azóta is,ami roppant egyszerű.
-Minden tojáshoz 2 dkg cukrot,és 2.5 dkg lisztet számolunk.Lehet bele tenni kevés sütőport is,Ő azt írja nem kell,én azért szoktam egy keveset tenni.
Ez a piskóta 26cm-es formában készült.
Hozzávalók:
-8 tojás
-16 dkg kristálycukor
-20dkg finomliszt
-1 teáskanál sütőpor
A tojások fehérjét robotgéppel jó keményre felverjük .Félidőben hozzáadjuk a cukor felét.A sárgákat jó habosra kikeverjük a cukor másik felével.Kisebb fokozaton óvatosan,kisebb adagokban a cukros sárgát beleöntjük a habba.Egy kicsit hagyjuk,hogy elkeveredjenek.Ezután már csak fakanállal dolgozunk.Óvatosan,hogy ne törjük a masszát,a sütőporos lisztet belekeverjük.Egy jó masszív.nem folyós tésztát kell kapjunk.
A sütőforma aljába papírt szabunk.Én a szélére körben nem szoktam, semmit tenni.Beleöntjük az alaptésztánkat,és előmelegített sütőben kb.160 fokon lassan,majd 50 percig sütjük.Ez persze attól függ,kinek milyen sütője.Én elég lassan szoktam sütni,hogy szépen átsüljön.A mikor készen van,kiveszem,kicsit hagyom a formában hülni,majd késel körbevágom a keret mentén.Gyönyörűen ki szokott jönni.Ha teljesen kihűlt tortavágóval annyi lapba vágom,amennyire szükségem van.
Most csokikrémmmel töltöttem meg,amit egy kedves ismerősömtől,Enikőtől tanultam.
Krém:
-25 dkg porcukor
-4 e.k. jó minőségű kakaó
-2 e.k. étkezési keményítő
Ezeket szárazon elkeverjük,majd hozzáadunk:
-4 egész tojást
-25 dkg margarint
Vízgőzre tesszük az edényt,és jól besűrítjük.Ez eltarthat 10 percig is.Ne hagyjuk a vizet alatta forrni!
Amikor jó sűrű,akkor azonnal tegyük hideg vízzel teli edénybe a tálkát,és kavargassuk.
Még langyosan keverjünk el benne 20 dkg vajat,és ízlés szerint porcukrot,ha kell.
Ezután teljesen hűtsük ki.Amikor ez megtörtént,,kezdhetjük a lapok betöltését.A képen is látszik mennyire jó állagú,és színű krémünk van.Ez a mennyiség pontosan elég lett a három laphoz
Miután készen vagyunk,tegyük legalább egy éjszakára a hűtőbe,hogy összeérjenek az ízek,és az egész torta masszívvá hűljön.Ha erre nincs módunk,akkor is legalább 2-3 órára érdemes.
Majd kivesszük,lekenjük kevés pocukorral elkevert vajjal,és addíg tartsuk hidegben,amíg a vaj jól meg nem szárad a külsején.
Kezdhetjük a bevonást.
Először körben ,a fehér részt tettem rá.

Majd a megszínezett keret részt.

Ezek után csak a belső kicsi rész maradt,azt is kiszabtam,és sorban feltettem a megfelelő helyekre.
Sikerült vele örömet szereznem,és az az esetleges hibákat is feledtette velem.

16 megjegyzés:

  1. Brigi,ez gyonyoruuuu!!Nagyon ugyes vagy,dehat ezt eddig is tudtuk:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett Brigi gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett, ügyes vagy, mint mindig!:D

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen, és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

    Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog feedjét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

    Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek írj az info kukac miner pont hu-ra!

    Üdvözlettel:
    Miner.hu

    VálaszTörlés
  5. Nagyon kedvesek vagytok,köszönöm!:))
    Noéminek külön köszönet a sok jó tanácsért!!

    VálaszTörlés
  6. Szia!

    Fantasztikus ez a torta, nagyon ügyes vagy!
    Az én párom nagy BMW rajongó, és születésnapjára szeretném meglepni egy hasonló tortával... Meg szeretném kérdezni, mivel színezted meg pl. a fekete részt??
    Válaszodat előre is köszönöm!
    Ancsa

    VálaszTörlés
  7. Szia Ancsa!
    Köszönöm szépen!

    A wiltonos ételfestékeket, színezőket szoktam használni,amit Sőregi Gábor forgalmaz Magyarországon.Leginkább cukrász nagykerekben lehet kapni.Ehhez jó sok kellett sajnos,mire a fehéret befogta.
    Lehet a patikákban kapható széntablettával is színezni,én még nem próbáltam.Alkoholban kell feloldani.Ehhez abból is jó sok kell,és azt nem is ajánlatos megenni,az esetleges utóhatások miatt!!:))
    Végül ennek sem ettük meg a fekete részét,mert akkora arányban volt az ételfesték benne,hogy az már nem egészséges,és mellékíze is van .
    Sajnos nem valami olcsók ezek a kellékek,de én úgy vagyok vele,ha minőséget akarok,azt nem szeretem csak összecsapni.
    Ha segíthetek valamiben nagyon szívesen teszem,csak írj !
    Üdv!

    VálaszTörlés
  8. Szia, most találtam rá a blogodra, nagyon szép tortákat készítettél :) Nekem is van egy majdnem ugyanilyen BMW tortám, amit szintén a sógoromnak sütöttem :D

    VálaszTörlés
  9. Szia Mimi! Szeretettel látlak nálam,köszönöm a szép szavakat! Micsoda véletlen,nagy a rajongója a márkának,az tuti! Na,és a tortának is!:)

    VálaszTörlés
  10. Szia!
    Gratulálok, nagyon jól néz ki! Azt szeretném kérdezni, hogy hány dkg fondant kell a befedéshez? fondant helyett használhatok marcipánt? Köszi előre is! :)

    VálaszTörlés
  11. Szia Kedves Névtelen!
    Köszönöm a dícséretet!
    Ehhez a jó nagy tortához,mint írtam is két adag fondantra volt szükség,ami pontosan le van írva Kikukta blogjában. Ha a bejegyzésnél rákattintassz a nevére,bejön az oldal.Ott a nyújtható fondant címszónál keresd a hozzávalókatTermészetesen készülhet a bevonat marcipánból is,de én ebből tudtam szép fehéret kihozni csak.És azért jóval olcsóbb is a marcinál.Bár én is annak vagyok a híve,mert jobban szeretjük. Viszont vannak alkalmak,amikor inkább ezt használom.
    Szóval érdemes kipróbálni.
    Ha kérhetem,majd írd meg a tapasztalataidat!
    Üdv:Brigitta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm a választ, nagyon izgatott voltam ezért áttanulmányoztam kiskukta oldalát és ma csináltam én is fondant :) . Holnap fogom sütni a tortát(22 centis formában oroszkrém), a díszítéstől kicsit félek, főként az embléma fekete részétől. Van valamilyen trükköd? Nagyon köszönöm! :)

      Üdv.: Dorina

      Törlés
  12. Szia Dorina!
    Ne izgulj,szerintem nem olyan nehéz.
    Én úgy készítettem a fekete rész,hogy a kinyújtott,méretre szabott körre tettem egy kisebb,arányában megfelelő tányért,és egyszerűen körbevágtam. Ennyi a trükk,igazán a többi már egyszerű.Biztosan sikerülni fog!Drukkolok,majd küldj róla képet,ha kérhetem!
    Fent találsz e-mail címet.
    Várom nagyon!
    Sok sikert!
    Üdv!
    Brigitta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Elkészült (: és nagyon örült neki a család, sógorom el sem hitte, hogy én csináltam :)...szantaibenedek@gmail.com -erre a címre küldhetem a fényképet?
      Köszönök mindent,
      Dorina

      Törlés
  13. Szia Dorina!
    Nagyon örülök a sikerednek,gratulálok!
    Igen ide küldheted a képet,nagyon várom,köszi!
    Nagyon szívesen segítek máskor is!
    Brigitta

    VálaszTörlés
  14. Szia!
    Megkérdezhetem, hogy hány gramm fondantból csináltad??
    Köszönöm a válaszod!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails