2010. február 23., kedd

Gyógyító galambleves


Valami csúnya ,köhögős vírus söpör az ovisok között.Nem kerülte el az én amúgy elég jó immunrendszerű kicsi lányomat sem.Muszáj volt itthon maradni.
Akkor készült ez a leves.
Itt a mi vidékünkön elég gyakorta előforduló étel,erre ugyanúgy tenyésztik haszonállatként a házigalambot,mint bármelyik másik baromfit.Régen,de ma is szokás,hogy a gyermekágyat fekvő anyáknak előszeretettel kínálták,és hitték,ettől hamarabb erősödnek.De bármilyen betegségből lábadozónak is nagyon hatásos étek.Nekünk apósomék szokták adni a szárnyast mert Ő nagy galambász.
Én általában valami más levesnek való szárnyas csontos alkatrészével együtt főzöm,ez nem is tudom,valahogy megszokás nálam.
Ugyanúgy szokás készíteni,mint a többi húslevesté, jó sok zöldséggel:
-sárgarépa
-fehérrépa,
-zellergumó+zöld
-karfiol
-karalábé
-zöldpaprika,
-vöröshagyma egészben
-fokhagyma egészben
-petrezselyemzöld
-egész feketebors
-só
Ez mind ízlés szerint.
Felteszem a húst hideg vízben,közepes lángon.Hagyom felforrni,nem nagyon,csak hogy a habja feljöjjön a tetejére.Amikor ez megtörténik,leszedem,és utána zöldségezem fel.Ekkor már visszaveszem a lángot alatta,és akár 2 órán át is gyöngyözve főhet,ez a galamb korától függ.Amikor kész,leszűröm,és befőzöm valamilyen levesbetéttel.Ez esetben házilag készített csigatésztával,kívánság szerint.
A kis betegem 2 napon kereszetül szinte csak ezt kért,másra nem nagyon volt étvágya a drágámnak..Már kifele haladunk a betegségből,bizton állíthatom a leveske is sokat javított a helyzeten.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon szép leves Brigi! Jobbulást a kicsi lánykádnak!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen,és a jókívánságot is,remélem így lesz!

    VálaszTörlés
  3. Jobbulást a kislányodnak!:-)
    Nálunk is szokás volt régebben galambot tartani, sokszor készített anyukám levest belőle, különlegesen finom íze volt. Aztán amikor anyukám már nagyon beteg lett, ezt kívánt enni. Hát elég nehezen találtam a környékünkön.
    Marica

    VálaszTörlés
  4. Jobbulást a kis ovisnak!

    Olvastam valamikor, hogy állítólag utánanéztek, és tényleg van valami a házi készítésű szárnyaslevesben ami segít kigyógyulni a náthából, vírusos megbetegedésekből... úgyhogy van tudományos alapja a dolognak, és még finom is! :)

    VálaszTörlés
  5. A galamb nagyon jó a gyerekeknek, betegnek. Rengeteg vasat tartalmaz, ami könnyen fel is szívódni, emellett finom is:-)))
    Ági

    VálaszTörlés
  6. Ez valóban íny-csiklandó!

    Én a Szigetközben kaptam ilyet, amikor gyerekként ott nyaralva képes voltam nyáron beteg lenni. Arrafelé tubi-levesként járta.

    Remélem azóta a Leány már csak arra emlékszik a betegségből, hogy finom volt a leves ;-)

    Nehezíted a szöveged olvasását azzal, hogy megspórolod a központozás mellől a szóközöket.

    VálaszTörlés
  7. Marica,Réka,Ági,Jókaja,köszönöm szépen a kicsi már jól van!:))

    Jókaja,ó,de szép lehetett a Szigetközben,arra húz a szívem!
    Az észrevételedet köszönöm,oda fogok ezentúl figyelni!

    VálaszTörlés
  8. Üdvözöllek! Feltettem ezt a receptedet a http://leves.lap.hu/szarnyas_leves/25596425 oldalra. István

    VálaszTörlés
  9. Kedves István,nagyon megtisztelő,köszönöm!

    VálaszTörlés
  10. Nézem a receptet, kommenteket. Tegnap főztem én is galamblevest,tele zöldseggel.
    Sokadik éves nagyi vagyok,gyomrommal reg küszködöm és eszembe jutott, gyerekkoromban a legyengült betegeknek adtak ilyet, s valóban erőre kaptak, jobban lettek. Nos, most én várom, h jobbuljak. Egy biztos, sokkal könnyebben éreztem magam a leves után,nyílván a könnyebb emésztés miatt. Hiszem, h megerősödöm. Köszönöm a finom instrukciókat. További jó egeszséget mindenkinek! Pardon! A galambot tiszta veletlenül láttam meg az egyik Spar-aruházban-azonnal rácsaptam.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails